Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι καρκινογόνες οι φριτέζες αέρα; Ειδικός εξηγεί

ΑρχικήΝέαΥγείαΕίναι καρκινογόνες οι φριτέζες αέρα; Ειδικός εξηγεί
spot_img

Είναι τελικά επικίνδυνη η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος;

Οι φριτέζες αέρα είναι ωφέλιμες καθώς σας δίνουν τη γεύση και την υφή των τηγανισμένων τροφίμων αλλά με ελάχιστο λάδι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μικρή ποσότητα λαδιού μειώνει επίσης την έκθεσή σας σε ακρυλαμίδια σε σύγκριση με το τηγάνισμα.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης ορισμένες ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τις φριτέζες αέρα. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτά τα υλικά μπορεί να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες όταν θερμαίνονται. Ο διάσημος ιατρός και YouTuber Dr. Karan Raj, απαντώντας στις ανησυχίες, εξήγησε ότι προβλήματα μπορεί να προκύψουν μόνο αν η φριτέζα του αέρα είναι ελαττωματική.

Μοιράστηκε επίσης ότι ο σωστός καθαρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αντικολλητικής επιφάνειας των φριτέζων. Για την αποφυγή ζημιών, συμβούλεψε τη χρήση ξύλινων ή σιλικονούχων σκευών και όχι μεταλλικών.

Ο γιατρός ανέφερε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στα αντικολλητικά υλικά που χρησιμοποιούνται, γνωστά και ως “για πάντα χημικά“. Με λιγότερο επιστημονικούς όρους, υλικά όπως το τεφλόν».

«Τώρα, όταν πρόκειται για φριτέζες αέρα, οι ανησυχίες για την απορρόφηση τοξικών χημικών στο φαγητό σας είναι πραγματικά πρόβλημα μόνο εάν το υλικό είναι κατεστραμμένο. Έτσι, όσο δεν σκοπεύετε να φάτε την επένδυση της φριτέζας σας, θα είστε εντάξει».

«Απλά προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις ζημιές και τις γρατζουνιές που υπάρχουν στην αντικολλητική επίστρωση. Καθαρίστε την με ασφάλεια, αποφύγετε τη χρήση λειαντικών εργαλείων για το τρίψιμο. Χρησιμοποιήστε σκεύη από ξύλο ή σιλικόνη και αν πραγματικά ανησυχείτε για την αντικολλητική επίστρωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα από κεραμικό ή ανοξείδωτο ατσάλι. Συνεχίστε να απολαμβάνετε με υπευθυνότητα τα προϊόντα σας που τηγανίζονται στον αέρα», πρόσθεσε.

@Dr Karan

Αντιδρώντας στην ανάρτηση, ένας χρήστης έγραψε: «Αν το τεφλόν δεν σε σκοτώσει, τα 99 εκατομμύρια άλλα πράγματα με τα οποία έχεις περικυκλώσει τον εαυτό σου πιθανότατα θα το κάνουν».

Ένας άλλος μοιράστηκε αστειευόμενος: «Η προσωπική μου στρατηγική για την αποφυγή προβλημάτων από μικροπλαστικά είναι να τρώω τόσο πολύ πλαστικό που η ποσότητα μικροπλαστικών από τον αέρα είναι αμελητέα».

«Τα πάντα γύρω μας είναι επικίνδυνα. Όπως λένε μερικοί άνθρωποι, «Αν θέλεις να είσαι ασφαλής, τότε απλά μείνε στο κρεβάτι.» Είναι υπερβολή να ανησυχείς για οτιδήποτε», έγραφε ένα σχόλιο.

«Αντί να χρησιμοποιούμε επενδύσεις σιλικόνης στη φριτέζα μας, χρησιμοποιούμε χάρτινα φίλτρα καφέ. Μουλιάζουν τυχόν περιττά λάδια και απλά τα πετάμε αφού τελειώσει το φαγητό. Το 99% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται καν να το πλύνουμε, απλώς ένα γρήγορο σκούπισμα με ένα υγρό πανί αρκεί», σημείωσε ένα άλλο άτομο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο