Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοκαριστικά ευρήματα μελέτης: Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 7 τύπους καρκίνου

ΑρχικήΝέαΥγείαΣοκαριστικά ευρήματα μελέτης: Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 7 τύπους καρκίνου
spot_img

Γιατί το αλκοόλ θεωρείται εξίσου επικίνδυνο με το κάπνισμα και τη παχυσαρκία.

Μαζί με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, το αλκοόλ είναι μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου που μπορούν να προληφθούν, υπεύθυνη για περισσότερες από 96.000 περιπτώσεις καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.

- Advertisement -

Σχεδόν το 22% των γυναικών που πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιο είδος καρκίνου. Οι άνδρες που πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες, με 13% να αναπτύσσουν καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer, είναι σοκαριστικά, καθώς επιβεβαιώνεται ότι το αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο του λαιμού, των φωνητικών χορδών, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος, του στόματος και του μαστού.

Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα δεν είναι απαραίτητα εκτός κινδύνου. Λίγο περισσότερο από το 11% των ανδρών και το 19% των γυναικών που πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν πίνετε οποιοδήποτε είδος αλκοόλ, τα ένζυμα του σώματός σας το διασπούν σε μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη μπορεί να συνδεθεί με το DNA, παρεμβαίνοντας στην ικανότητά του να επιδιορθώνεται και προκαλώντας επιβλαβείς μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό όγκων.

Η χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, όπου τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) βλάπτουν τα κύτταρα καταστρέφοντας το DNA και παρεμβαίνοντας στις φυσιολογικές διαδικασίες σηματοδότησης των κυττάρων. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων και την εξάπλωσή τους στο σώμα.

Το χρόνιο στρες, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και τα προβλήματα ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο. Η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την εξέλιξη του καρκίνου προσελκύοντας ανοσοκύτταρα που παράγουν φλεγμονή και παράγουν περισσότερες ROS. Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να τεθεί εκτός ισορροπίας από την κατανάλωση αλκοόλ και τα επιβλαβή υποπροϊόντα είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός, καθώς η επένδυση του εντέρου γίνεται πιο διαπερατή. Αυτό, επίσης, οδηγεί σε περισσότερες φλεγμονές.

Το αλκοόλ συνδέεται στενά με τον καρκίνο του μαστού λόγω του ρόλου του αλκοόλ στη διαταραχή των επιπέδων των οιστρογόνων, ενώ παρεμβαίνει επίσης στη ρύθμιση και το μεταβολισμό άλλων ορμονών.

Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με τον καρκίνο. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου και άλλες καρκινογόνες ουσίες στον αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με δεδομένα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, μόλις το 45% των ανθρώπων γνωρίζει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ ερευνητές περιγράφουν πώς το αλκοόλ ως παράγοντας κινδύνου καρκίνου συχνά αγνοείται, εν μέρει λόγω των προσπαθειών της βιομηχανίας αλκοόλ για δημόσιες σχέσεις ώστε να υποβαθμιστεί η έρευνα για την υγεία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα