Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στατίνες: Νέα μελέτη δείχνει μείωση του κινδύνου καρκίνου και επιπλοκών

ΑρχικήΝέαΥγείαΣτατίνες: Νέα μελέτη δείχνει μείωση του κινδύνου καρκίνου και επιπλοκών
spot_img

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει προστατευτική δράση των στατινών στη χρόνια ηπατική νόσο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine δείχνει ότι η χρήση στατίνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC) και ηπατικής αποσυμφόρησης σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο (CLD). Οι λιπόφιλες στατίνες, όπως η ατορβαστατίνη και η σιμβαστατίνη, φάνηκαν να έχουν την ισχυρότερη προστατευτική επίδραση, ειδικά όταν λαμβάνονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Advertisement -

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με τη χρόνια ηπατική νόσο να αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου. Αν και παλαιότερα η ιογενής ηπατίτιδα ήταν η κυριότερη αιτία, σήμερα οι μεταβολικές διαταραχές και η αλκοολική ηπατοπάθεια ευθύνονται για την πλειονότητα των περιστατικών, καθιστώντας την πρόληψη πιο κρίσιμη από ποτέ.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από 16.501 ενήλικες ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία από το σύστημα Mass General Brigham για την περίοδο 2000-2023. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε χρήστες και μη χρήστες στατίνης, και οι ερευνητές εξέτασαν τη δεκαετή επίπτωση του καρκίνου του ήπατος και της ηπατικής αποσυμφόρησης.

Η χρήση στατίνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο HCC, μειώνοντας τη δεκαετή αθροιστική επίπτωση από 8,0% στους μη χρήστες σε 3,8% στους χρήστες, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση κινδύνου κατά 33%. Παράλληλα, ο κίνδυνος ηπατικής αποσυμφόρησης μειώθηκε από 19,5% σε 10,6%, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση κινδύνου κατά 22%. Οι λιπόφιλες στατίνες είχαν ισχυρότερη προστατευτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 36%, ενώ οι υδρόφιλες στατίνες, όπως η ροσουβαστατίνη, παρουσίασαν χαμηλότερη μείωση, στο 21%. Όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια χρήσης στατίνης, τόσο πιο έντονη ήταν η προστατευτική δράση. Οι ασθενείς που έλαβαν στατίνες για τουλάχιστον 600 αθροιστικές ημερήσιες δόσεις είχαν 40% μείωση του κινδύνου HCC και 36% μείωση της ηπατικής αποσυμφόρησης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι χρήστες στατίνης εμφάνισαν βραδύτερη εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν στατίνες. Οι ασθενείς είχαν μικρότερη πιθανότητα να προχωρήσουν σε προχωρημένα στάδια ίνωσης και μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιώσουν την κατάστασή τους, κάτι που υποδηλώνει ότι οι στατίνες μπορεί να επιβραδύνουν τη συνολική εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

Συμπερασματικά, η παρατεταμένη χρήση λιπόφιλων στατινών μπορεί να εξεταστεί ως προληπτική στρατηγική για την προστασία ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο από την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και άλλων σοβαρών επιπλοκών. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να ενσωματωθούν οι στατίνες σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ηπατική νόσο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα