Οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, αναμένεται να αυξηθούν κατά 90% από το 2010 έως το 2030 στις ΗΠΑ
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σπορέλαιων – που περιλαμβάνουν ηλίανθο, canola, καλαμπόκι και σταφυλόσπορο – έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με φλεγμονές στο σώμα. Αλλά τώρα μια μελέτη, που αναλύει τους όγκους περισσότερων από 80 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές της νόσου .
- Δείτε επίσης: Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι όγκοι των ασθενών είχαν υψηλά επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων, μικροσκοπικών λιπαρών ενώσεων που παράγονται όταν το σώμα διασπά τα σπορέλαια.
- Δείτε ακόμα: Καρκινογόνες ουσίες σε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από Temu και Shein – Εργαστηριακοί έλεγχοι
Αυτά τα λιπίδια πιστεύεται ότι είναι επικίνδυνα με δύο τρόπους – προάγουν τη φλεγμονή που βοηθά τους καρκίνους να αναπτυχθούν και εμποδίζουν το σώμα να καταπολεμήσει τους όγκους.
Οι ερευνητές προτρέπουν τους ανθρώπους να αλλάξουν από σπορέλαια και αντ ‘αυτού να επικεντρωθούν σε έλαια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο.
- Δείτε επίσης: Μπάρες δημητριακών με κομμάτια μετάλλου – Παγκόσμια ανάκληση
- Δείτε επίσης: Ανάκληση δημοφιλούς παιχνιδιού με την Πέππα το γουρουνάκι
Οι κύριοι φορείς για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις της Αμερικής λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μέτριες ποσότητες ελαίων σπόρων συμβάλλουν σε αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση εναντίον τους λόγω των μελετών που υποδηλώνουν ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης .
Ως γνωστό τα πατατάκια και οι προτηγανισμένες πατάτες τηγανίζονται σε βιομηχανικά σπορέλαια μαζικής παραγωγής (και όχι στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο που υπάρχει στις ελληνικές κουζίνες), με αποτέλεσμα να είναι γεμάτα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
- Δείτε ακόμη: Και νέα ανάκληση γνωστών αντικαταθλιπτικών χαπιών με δυνητικό καρκινογόνο
- Δείτε ακόμη: Αναψυκτικά: Ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ light και Zero
Τα ευρήματα έρχονται καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί σε νεαρούς Αμερικανούς . Οι διαγνώσεις μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι οποίες ταξινομούνται ως πρώιμης έναρξης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 90% σε άτομα ηλικίας 20 έως 34 ετών από το 2010 έως το 2030.
- Δείτε ακόμη: Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το ψεύτικο μαύρο ψωμί
Αρχές όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνουν επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σπορέλαια σε μέτριες ποσότητες προκαλούν φλεγμονή. Αλλά η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα , που έκανε την τελευταία μελέτη, είπε ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν πάρα πολλά από αυτά τα κακά λάδια.
Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σχεδόν 100 λίβρες σπορέλαιου ετησίως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, που είναι περίπου 1.000 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950. Τα σπορέλαια έγιναν δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στις γεωργικές προόδους.
Τι έδειξε η μελέτη
Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Gut , εξέτασε 81 δείγματα όγκων από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ηλικίας 30 έως 85 ετών.
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν καρκίνο σταδίου τρίτου ή τέταρτου, ενώ το ένα τρίτο ήταν στο δεύτερο στάδιο.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων από τα πιο υγιή λίπη στους όγκους τους.
Τα σπορέλαια περιέχουν φυσικά λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-6 και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε βιοενεργά λιπίδια μέσω μιας πολύπλοκης βιοχημικής διαδικασίας στον σπόρο του φυτού.
Όταν καταναλώνονται, τα οξέα συντίθενται σε ένα μέρος του φυτικού κυττάρου που ονομάζεται πλαστίδιο, το οποίο κατασκευάζει και αποθηκεύει τα τρόφιμα. Αυτό τα κάνει να σχηματίζονται σε λιπαρά οξέα μεγαλύτερης αλυσίδας που ονομάζονται αραχιδονικό οξύ. Στη συνέχεια τα ένζυμα μετατρέπουν το αραχιδονικό οξύ σε εικοσανοειδή, έναν τύπο βιοδραστικού λιπιδίου.
Η εύρεση βιοδραστικών λιπιδίων στο παχύ έντερο υποδηλώνει ότι το σώμα τα έχει μεταβολίσει, κάτι που συμβαίνει μέσω της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν συνδεθεί με φλεγμονή στο παχύ έντερο όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, η φλεγμονή προκαλεί τη συνεχή διάσπαση και αναγέννηση των κυττάρων στο παχύ έντερο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε σφάλματα που προκαλούν καρκίνο, όπως μεταλλάξεις. Η χρόνια φλεγμονή καταστέλλει επίσης την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέφει αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα.
Ο Δρ Timothy Yeatman, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χειρουργικής στο USF Health Morsani College of Medicine, δήλωσε: «Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ασθενείς με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στο σώμα τους.
«Βλέπουμε τώρα αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται – εάν το σώμα σας ζει από καθημερινά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».
Οι ερευνητές της Φλόριντα είπαν ότι δεδομένων των ευρημάτων, η θεραπεία που επικεντρώνεται στην επίλυση της φλεγμονής με μη επεξεργασμένα υγιή λίπη, όπως το ιχθυέλαιο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μηχανισμών επούλωσης του σώματος.
Ο Δρ Yeatman είπε: «Αυτό έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, προχωρώντας πέρα από τα φάρμακα για να αξιοποιήσει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης.
«Είναι ένα ζωτικό βήμα για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και την πρόληψη ασθενειών πριν ξεκινήσουν».