Η συνήθεια που μας χαλαρώνει αλλά βάζει την υγεία μας σε σοβαρό κίνδυνο
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η παραμονή σε υποβαρικό περιβάλλον (σαν κι αυτό επικρατεί στην καμπίνα του αεροπλάνου εν ώρα πτήσεως) μειώνει τον κορεσμό του οξυγόνου και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Επιβάτες αεροπλάνου με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων λόγω της μειωμένης πίεσης καμπίνας σε ύψος πλεύσης, η οποία ενισχύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αλκοόλ, το οποίο καταναλώνεται συχνά επί του αεροσκάφους, έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά οι αλλαγές που προκαλούνται από την υποβαρική υποξία είναι συνήθως πιο έντονες.
Την έντασή τους επιβεβαιώνει και νέα μελέτη η οποία διερεύνησε το συνδυασμό της επίδρασης του αλκοόλ και της υποβαρικής υποξίας στον ύπνο και στον καρδιακό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, δύο ομάδες υγιών ατόμων πέρασαν είτε δύο νύχτες με δυνατότητα ύπνου 4 ωρών
(00:00-04:00) στο εργαστήριο ύπνου ή στο θάλαμο υψομέτρου που αντιστοιχεί σε 2438m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοόλ πριν από τη δοκιμασία.
Από τις μετρήσεις βρέθηκε ότι συνδυασμός αλκοόλ και υποβαρικής υποξίας κατά τη διάρκεια της πτήσης μείωσε την ποιότητα του ύπνου, επηρέασε το καρδιαγγειακό σύστημα και οδήγησε σε παρατατεταμένη υποξαιμία ακόμη και νεαρά και απολύτως υγιή άτομα.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπορικά ταξίδια αποτελεί έναν υποτιμημένο κίνδυνο για την υγεία και κρίνουν σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια των πτήσεων.