Μελέτη σε 92.000 καταναλωτές, συνδέει κοινό πρόσθετο τροφίμων με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού και προστάτη!
- Γαλακτωματοποιητές πρόσθετων τροφίμων και κίνδυνος καρκίνου: Αποτελέσματα από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé
Οι γαλακτωματοποιητές είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και την υφή τους. Μεταξύ των πιο κοινών πρόσθετων τροφίμων είναι η καραγενάνη Ε407 που ήταν μάλιστα η δεύτερη σε αύξηση στις αναζητήσεις των Ελλήνων στη Google για το «τι είναι» το 2023.
- Δείτε επίσης: Άρχισε η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας – Η Ιστορία της Άννας που υποφέρει από χρόνιους πόνους
Η καραγενάνη χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτωματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και προστίθεται ευρέως σε πολλά τρόφιμα και σε προϊόντα fast-food καθώς βοηθά στη βελτίωση της υφής και της σταθερότητάς τους. Μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν καραγενάνη είναι φυτικό γάλα από ξηρούς καρπούς και σόγια, αλλαντικά, μιλκ σέικ, σκόνες πρωτεΐνης, μπισκότα, πατατάκια, κέικ, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, λαχανικά, έτοιμα γεύματα, κατεψυγμένη πίτσα, και παγωτό. Γενικά δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ετικέτες με τα συστατικά, και θα την βρείτε σε πάρα πάρα πολλά και δημοφιλή σνακ και τρόφιμα.
Αν και η μέχρι τώρα πειραματική έρευνα δείχνει επιβλαβείς επιδράσεις των γαλακτωματοποιητών στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στο μεταβολισμό, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και αυξάνοντας την ευαισθησία στην καρκινογένεση, ωστόσο δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους.
Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS Medicine οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης γαλακτωματοποιητών τροφίμων και του κινδύνου καρκίνου. Η μελέτη συμπεριέλαβε 92.000 ενήλικες της γαλλικής κοόρτης NutriNet-Santé μεταξύ των οποίων το 78,6% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 44,5 έτη, χωρίς επιπολασμό καρκίνου κατά την έναρξη, που παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια. Οι προσλήψεις προσθέτων γαλακτωματοποιητών, υπολογίστηκαν μέσω της αναφοράς των συμμετεχόντων για την διατροφή τους (διατροφικά αρχεία 24ώρων) με καταγραφή εμπορικής επωνυμίας/όνομα των βιομηχανικών προϊόντων που καταναλώθηκαν και ανάλυση της σύνθεσης των τροφίμων και των πρόσθετων που υπήρχαν μέσα σε αυτά.
Ένα από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας είναι ότι συνολικά το 99,8% των συμμετεχόντων κατανάλωσε τουλάχιστον έναν γαλακτωματοποιητή προσθέτων τροφίμων. Σε σύγκριση με τους χαμηλούς καταναλωτές συνολικών γαλακτωματοποιητών, οι υψηλοί καταναλωτές ήταν νεότεροι, λιγότερο πιθανό να καπνίσουν, με χαμηλότερη πρόσληψη αλκοόλ και εμφάνισαν υψηλότερο ΔΜΣ κατά την έναρξη, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, διατροφική πρόσληψη ενέργειας και αναλογία UPF στη διατροφή τους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης στους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν συνολικά 2.604 περιστατικά καρκίνου, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, 750 καρκίνοι του μαστού, 322 καρκίνοι του προστάτη και, 207 καρκίνοι του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με αυξημένη συνολική πρόσληψη καραγενάνης (HR, 1,3) και κατανάλωση καρραγενάνης E407 (HR, 1,3). Από περίπου τριάντα πρόσθετα που δοκιμάστηκαν, οι E471 και E407 είναι οι πιο επιβλαβείς γαλακτωματοποιητές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υψηλότερες προσλήψεις μονο- και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (FAs) (E471), ολικών καρραγενανών (E407, E407a) και carrageenan (E407) συσχετίστηκαν με υψηλότερους κινδύνους γενικού καρκίνου, του μαστού και του προστάτη. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καραγενάνη μπορεί να είναι επικίνδυνη λένε οι ερευνητές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15% και το ποσοστό αυξάνεται στο 24% για τον καρκίνο του μαστού και στο 46% για τον προστάτη.
Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη μέσω επεξεργασμένων τροφίμων 7 μεμονωμένων και 3 ομάδων κοινών χρησιμοποιούμενων γαλακτωματοποιητών προσθέτων τροφίμων συσχετίζεται με κίνδυνο καρκίνου σε μια μεγάλη ομάδα Γάλλων ενηλίκων. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες επιδημιολογικές γνώσεις σχετικά με το ρόλο των γαλακτωματοποιητών προσθέτων τροφίμων στον κίνδυνο καρκίνου. Εάν επιβεβαιωθούν από περαιτέρω επιδημιολογική και πειραματική έρευνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροποποίηση της ρύθμισης της χρήσης γαλακτωματοποιητών από τη βιομηχανία τροφίμων.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά:Sellem, L., Srour, B., Javaux, G., Chazelas, E., Chassaing, B., Viennois, E., Debras, C., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., Szabo de Edelenyi , F., Arnault, N., Agaësse, C., De Sa, A., Lutchia, R., Huybrechts, I., Scalbert, A., Pierre, F., Coumoul, X., Julia, C., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Galan, P., Hercberg, S., Deschasaux-Tanguy, M. and Touvier, M. (2024) PLOS Medicine , 21(2). doi : 10.1371/journal.pmed.1004338 . https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004338