Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
7.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφιμογενείς ασθένειες: Μια σιωπηλή απειλή για τη δημόσια υγεία

ΑρχικήΝέαΥγείαΤροφιμογενείς ασθένειες: Μια σιωπηλή απειλή για τη δημόσια υγεία
spot_img

Ανησυχητικά στοιχεία από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το 2019 καταγράφηκαν περίπου 9,9 εκατομμύρια περιστατικά εγχώριων τροφιμογενών ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή επιτήρηση και στρατηγική κατανομή πόρων για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών.

- Advertisement -

Ανάμεσα στους βασικούς υπαίτιους, ο νοροϊός αναδεικνύεται ως η κυριότερη αιτία ασθενειών, με 5,5 εκατομμύρια περιστατικά. Ακολουθεί το βακτήριο Campylobacter spp. με 1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις και η μη τυφοειδής Salmonella με 1,3 εκατομμύρια. Σημαντικές επιπτώσεις είχαν επίσης το Clostridium perfringens, το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) και η διεισδυτική Listeria monocytogenes.

Οι νοσηλείες λόγω τροφιμογενών λοιμώξεων ξεπερνούν τις 50.000 ετησίως στις ΗΠΑ, με τον νοροϊό να αποτελεί και εδώ την κύρια αιτία. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, η μη τυφοειδής Salmonella προκάλεσε τους περισσότερους, ακολουθούμενη από το Campylobacter spp., τον νοροϊό και τη Listeria monocytogenes.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022 καταγράφηκαν 5.763 επιβεβαιωμένες εστίες τροφιμογενών ασθενειών, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα περισσότερα περιστατικά οφείλονταν στη Salmonella και την καμπυλοβακτηρίωση, με κύριες πηγές μόλυνσης τα αυγά, τα προϊόντα αυγών και το χοιρινό κρέας.

Μάλιστα, το 2022 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τροφιμογενείς λοιμώξεις την τελευταία δεκαετία, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές δημόσιας υγείας.

Αυτή η αύξηση έφερε τον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδα προ πανδημίας, προκαλώντας τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τροφιμογενείς εστίες την τελευταία δεκαετία, με 64 θανάτους.

Η Listeria monocytogenes ήταν υπεύθυνη για τους περισσότερους από αυτούς τους θανάτους, με τις μολύνσεις να συνδέονται με μια ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και λαχανικά.

Επιπλέον, ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων λιστερίωσης παρουσίασε σταθερή αύξηση την περίοδο 2019-2023, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2007. Αυτή η αύξηση μπορεί να συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, καθώς το 21,3% των Ευρωπαίων είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Η καμπυλοβακτηρίωση παραμένει η πιο συχνή ζωονοσογόνος νόσος στην ΕΕ, με 137.107 κρούσματα το 2022. Το κρέας κοτόπουλου αναγνωρίζεται ως η πιο κοινή πηγή αυτών των λοιμώξεων.

Τέλος, στην Ελλάδα, το 2022 καταγράφηκαν 34 εστίες τροφιμογενών ασθενειών, με συνολικά 383 κρούσματα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλας ανήλθαν σε 41, εκ των οποίων τα 32 συνδέθηκαν με κατανάλωση κοτόπουλου και τα υπόλοιπα 9 με χοιρινό. Όσον αφορά την καμπυλοβακτηρίωση, από τους 85 ασθενείς που εξετάστηκαν, οι 55 βρέθηκαν θετικοί σε Campylobacter με φορτίο άνω των 1.000 CFU/g.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα