Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τζίτζιφα: Το αποτελεσματικό φάρμακο για την άνοια

ΑρχικήΝέαΥγείαΤζίτζιφα: Το αποτελεσματικό φάρμακο για την άνοια
spot_img

Το αρχαίο βότανο που υπόσχεται την καταπολέμηση της άνοιας.

Οι προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός πρωτοποριακού φαρμάκου για την άνοια μπορεί να τραβούν την προσοχή αυτές τις μέρες, αλλά τα παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για την προληπτική ιατρική.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ειδικά διορισμένο καθηγητή Takami Tomiyama της Ιατρικής Σχολής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα διαπίστωσε ότι η χορήγηση αποξηραμένων σπόρων ενός είδους jujube που ονομάζεται Ziziphus jujuba Miller var. spinosa και η αρχική πηγή του ονόματος είναι η αρχαία ελληνική λέξη ζίζυφον (πλέον τζίτζιφα), το οποίο χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, υπόσχεται την αποκατάσταση της γνωστικής και κινητικής λειτουργίας σε μοντέλα ποντικιών.

Χορηγώντας εκχυλίσματα ζεστού νερού από σπέρματα τζίτζιφας σε μοντέλα ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ, μετωποκροταφική άνοια, νόσο του Πάρκινσον και άνοια με σωμάτια Lewy, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γνωστικές και κινητικές λειτουργίες αποκαταστάθηκαν.

Επιπλέον, όταν οι σπόροι θρυμματίστηκαν σε σκόνη και χορηγήθηκαν στα ποντίκια του μοντέλου, η ομάδα ανακάλυψε ότι η γνωστική λειτουργία των ποντικιών του μοντέλου επανήλθε σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο των ποντικιών ελέγχου. Επιπλέον, οι σκόνες κατέστειλαν την κυτταρική γήρανση στα ηλικιωμένα ποντίκια και βελτίωσαν τη γνωστική τους λειτουργία σε παρόμοιο επίπεδο με τα νεότερα ποντίκια.

Προηγουμένως, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ανέφεραν ξεχωριστά ότι η παθολογία της άνοιας σε ποντίκια-μοντέλα βελτιώθηκε με αποκατάσταση των γνωστικών και κινητικών λειτουργιών μετά τη χρήση του χαβανέζικου βοτάνου mamaki και του κινεζικού βοτάνου Acorus gramineus.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ελπίζουμε ότι θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη προϊόντων πρόληψης της άνοιας τα οποία οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν κατά την κρίση τους», πρότεινε ο καθηγητής Tomiyama.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο