Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Φτάνουν το 12%

ΑρχικήΝέαΥπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Φτάνουν το 12%
spot_img

cibum team


   Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις «ανεξέλεγκτες αυξήσεις» τιμών σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικότερα, στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο που στο σύνολο της οικονομίας παρατηρούνται ισχυρές αποπληθωριστικές τάσεις, οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σημειώνουν αύξηση τιμών σε επιμέρους γαλακτοκομικά είδη, στα αυγά, στα λαχανικά κ.λπ, που κατά περίπτωση φτάνει ακόμα και το 12%. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), παρατηρούνται και «καμουφλαρισμένες» αυξήσεις, οι οποίες οδηγούν σε ανεπίτρεπτη παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως για παράδειγμα στα καθαριστικά, όπου η τιμή παραμένει η ίδια, αλλά μειώνεται η ποσότητα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή. Το πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής, αλλά οφείλει να λάβει μέτρα για να μην εκτοξευτούν οι τιμές βασικών αγαθών και παράλληλα να κινήσει διαδικασίες ελέγχου μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πρακτικές εναρμόνισης τιμών. Τέλος, καλούνται τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στο καλάθι του καταναλωτή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης: 

Επιστήμονας τροφίμων: ο αφανής «ήρωας» ενός δύσκολου αγώνα 

Γκάλοπ cibum: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων;Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ΕΦΕΤ!  

EFSA: να καθορίζεται ο χρόνος ζωής μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ενός τροφίμου 

ΕΦΕΤ: Δημοσιεύτηκαν τα νέα έντυπα ελέγχου επιχειρήσεων με βάση την επικινδυνότητα 

Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ 

BREXIT: Πρακτικός οδηγός εξαγωγών στην Αγγλία. 

Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του 

Ο Π. Κόκκαλης μιλάει στην Ελένη Τσαγκά για το ”Farm to Fork” και το Green Deal της ΕΕ 

Είναι επίσημο: Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν!

Ε.Ε.: Kατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των κανόνων για τα πλαστικά μίας χρήσης

Η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα της σιόρας Θεόπλαστης 

Κρούσματα κορωνοϊού στις επιχειρήσεις: κατά περίπτωση το «λουκέτο». 

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο