Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Pregler: Νέα καταχώριση Γεωγραφικής Ένδειξης για το απόσταγμα φρούτων από την Αυστρία

ΑρχικήΝέαPregler: Νέα καταχώριση Γεωγραφικής Ένδειξης για το απόσταγμα φρούτων από την Αυστρία
spot_img

Δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/248 για την καταχώριση γεωγραφικής ένδειξης του αλκοολούχου ποτού («Pregler»/«Osttiroler Pregler»).

Το προϊόν «Pregler»/«Osttiroler Pregler» παράγεται με ζύμωση και απόσταξη αποκλειστικά σε αποστακτήρια εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής της «διοικητικής περιφέρειας Lienz», είτε από μήλα και αχλάδια της περιοχής είτε —σε μεμονωμένες περιπτώσεις— με την προσθήκη δαμάσκηνων, τα οποία πρέπει επίσης να προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή. Για την παραγωγή του σύνθετου αρώματός του, χρησιμοποιούνται διάφορες ποικιλίες μήλων και αχλαδιών.

Ειδικά χαρακτηριστικά (σε σύγκριση με αλκοολούχα ποτά της ίδιας κατηγορίας)

Το προϊόν «Pregler»/«Osttiroler Pregler» έχει, με 40 % vol., μεγαλύτερη ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλη από το συμβατικό απόσταγμα φρούτων και αυστηρά περιορισμένη, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που δεν υπερβαίνει τα 4 γραμμάρια ανά λίτρο κατ’ ανώτατο και χρησιμοποιείται για την τελειοποίηση της γεύσης.

Στη μύτη, το προϊόν αυτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα και αχλάδια χαρακτηρίζεται από το δροσερό, φρουτώδες άρωμα φλούδας μήλου και τις λεπτές νότες κουκουτσιών/πυρήνων. Τα διακριτικά φρουτώδη, χυμώδη αρώματα κομπόστας μήλου με τις καλά ενσωματωμένες νότες αχλαδιού που θυμίζουν μπανάνα, καθώς και οι νότες αποξηραμένου αχλαδιού, χυμού αχλαδιών και κομπόστας αχλαδιού τελειοποιούν το άρωμα στη μύτη.

Στο στόμα, το «Pregler»/«Osttiroler Pregler» χαρακτηρίζεται συνήθως από ήπια, στρογγυλεμένη και αρμονική γεύση με μακρά επίγευση. Το ευρύ ποικιλιακό δυναμικό των φρούτων που χρησιμοποιούνται προσδίδει στο προϊόν μεστότητα και πολυπλοκότητα. Τα αρώματα μήλου, με τη φρουτώδη φρεσκάδα και τις λεπτές νότες φλούδας που προσφέρουν, πλαισιώνονται από γλυκά αρώματα ώριμου αχλαδιού και νύξεις που θυμίζουν μπανάνα λόγω των εστέρων που περιέχουν τα φρούτα.

Επιπλέον, στην ειδική περίπτωση της προσθήκης δαμάσκηνων, διακρίνονται στην επίγευση νότες σοκολάτας και κανέλας, οι οποίες προσδίδουν εκλεπτυσμένη οξύτητα στο προϊόν.

Πρέπει να σημειωθεί, πως δεν υποβάλλεται ποτέ σε ωρίμαση σε ξύλινα βαρέλια ούτε χρησιμοποιούνται τεμάχια ή ενθέματα ξύλου στις δεξαμενές αποθήκευσης.

Σχετική γεωγραφική περιοχή

Το προϊόν «Pregler»/«Osttiroler Pregler» παράγεται αποκλειστικά σε αποστακτήρια εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής της «διοικητικής περιφέρειας Lienz» («Ανατολικό Τιρόλο»).

Η περιοχή περιλαμβάνει τους δήμους Abfaltersbach, Ainet, Amlach, Anras, Assling, Außervillgraten, Dölsach, Gaimberg, Heinfels, Hopfgarten in Defereggen, Innervillgraten, Iselsberg-Stronach, Kals am Großglockner, Kartitsch, Lavant, Leisach, Lienz, Matrei in Osttirol, Nikolsdorf, Nußdorf-Debant, Oberlienz, Obertilliach, Prägraten am Großvenediger, Schlaiten, Silian, St. Jakob in Defereggen, St. Johann im Walde, St. Veit in Defereggen, Strassen, Thurn, Tristach, Untertilliach και Virgen.

Λόγω του κλίματος στη γεωγραφικά οριοθετημένη λεκάνη της διοικητικής περιφέρειας του Lienz, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά την περίοδο της ωρίμασης των μήλων και των αχλαδιών, της επίδρασης του εδάφους και της καλλιεργητικής παράδοσης 100 και πλέον ετών, η χαρακτηριστική ποιότητα των μηλοειδών (μήλων και αχλαδιών) που προέρχονται αποκλειστικά από την περιοχή συμβάλλει σημαντικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Pregler»/«Osttiroler Pregler» και προσδίδει στο προϊόν το εξαιρετικά πλούσιο άρωμά του, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των φρούτων που χρησιμοποιούνται και αισθητά μεστό και σύνθετο χάρη στο ποικιλιακό δυναμικό των χρησιμοποιούμενων φρούτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο