Η συνύπαρξη ανθρώπων και αλεπούδων στις αστικές περιοχές απαιτεί μόνο σεβασμό, παρατήρηση και φυσικά μέσα πρόληψης.
Τους τελευταίους μήνες, η παρουσία αλεπούδων στις γειτονιές της Αθήνας έχει προκαλέσει έκπληξη και συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων. Στο Παγκράτι, μια αλεπού εθεάθη να περιπλανιέται κατά τις μεσημβρινές ώρες κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Βαρνάβα, ενώ στη Νέα Σμύρνη αλεπού παρακολουθούσε από μια πιλοτή περιμένοντας φαγητό. Οι εμφανίσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τους ακόμη και σε κεντρικές περιοχές όπως ο Λυκαβηττός, η Ακρόπολη, το Χαϊδάρι και γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Τρώμε ακτινίδια με απαγορευμένο φυτοφάρμακο που συνδέεται με καρκινογένεση
Με την κατάλληλη προετοιμασία, οι αλεπούδες μπορούν να παραμείνουν μακριά από τις αυλές μας χωρίς να υποφέρουν και χωρίς να βλάψουμε την άγρια ζωή που σιγά-σιγά προσαρμόζεται στη ζωή της πόλης. Η συνύπαρξη ανθρώπων και αλεπούδων στις αστικές περιοχές απαιτεί μόνο σεβασμό, παρατήρηση και φυσικά μέσα πρόληψης.
Οι ειδικοί προτείνουν φυσικούς τρόπους για να αποτρέψετε τις αλεπούδες από το να μπαίνουν στην αυλή σας, να σας τρομάζουν και να διαταράσσουν φυτά και καλλιέργειες. Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση υπολειμμάτων καφέ. Η έντονη, όξινη μυρωδιά του καφέ υπερφορτώνει την ευαίσθητη όσφρηση της αλεπούς, με αποτέλεσμα να αποφεύγει περιοχές όπου έχει τοποθετηθεί. Συνιστάται η διασπορά ενός λεπτού στρώματος καφέ κοντά σε εισόδους κήπων ή γύρω από κάδους απορριμμάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτές προσοχή! Βρήκαν τρόπο να πωλούν προϊόντα από πάγκους πανηγυριών ως τεχνολογικά θαύματα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρόφιμα σε κονσέρβα: Πόσο διαρκούν πραγματικά ανάλογα με το περιεχόμενο τους
Η χρήση φλούδων εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με τον καφέ δημιουργεί ακόμα πιο ισχυρή απωθητική μυρωδιά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αυτοσχέδιο σπρέι με βρασμένο σκόρδο και ψιλοκομμένα καυτερά πιπέρια για περιοχές όπου οι αλεπούδες εμφανίζονται συχνότερα. Η εφαρμογή επαναλαμβάνεται κάθε δύο μέρες ή μετά από βροχή ή παγετό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε φυστικοβούτυρο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τόνος σε κονσέρβα ή φρέσκος; Ποιος είναι καλύτερος για Ωμέγα-3 και πρωτεΐνη; (συγκριτικός πίνακας)
Η ΑΝΙΜΑ και οι δημοτικές υπηρεσίες συνιστούν στους πολίτες να μην επιχειρούν να πιάσουν τις αλεπούδες και να αποφύγουν το τάισμά τους, καθώς πρόκειται για άγρια ζώα που μπορούν να αναπτύξουν εξάρτηση από τον άνθρωπο και να αυξηθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η παρατήρηση από απόσταση και η αποφυγή άμεσης επαφής με τα ζώα είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης. Όποιος εντοπίσει τραυματισμένη ή εξαντλημένη αλεπού μπορεί να επικοινωνήσει με την ΑΝΙΜΑ στο 210 9510075 ή με την Αστική Πανίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης στο 210 9379282.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς οι απόκριες βλάπτουν σοβαρά τα μάτια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαριδάκια με αδήλωτο συστατικό – Ανακαλούνται επειγόντως 6 παρτίδες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κρέμα σοκολάτας από τα ψυγεία σούπερ μάρκετ – Μπορεί να περιέχει θραύσματα γυαλιού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να καθαρίσετε την κουζίνα σας μετά από επαφή με μολυσμένο τρόφιμο
Δείτε τα βίντεο από την εμφάνιση αλεπούς στη Νέα Σμύρνη και το Κολωνάκι: