Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση έτοιμης σάλτσας με τρία αδήλωτα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΑνάκληση έτοιμης σάλτσας με τρία αδήλωτα συστατικά - Ποιοι κινδυνεύουν
spot_img

Στα συσκευασμένα προϊόντα, τα αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο στην ετικέτα

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν τροφικές αλλεργίες ή τροφικές ευαισθησίες, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες αντιδράσεις έως δυνητικά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Τα εννέα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα είναι το γάλα, τα αυγά, το σουσάμι, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.

- Advertisement -

Οι σάλτσες μπάρμπεκιου Monkey Spit που ανακλήθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, είχαν συνολικά τρία αλλεργιογόνα, τα οποία μάλιστα δεν είχαν δηλωθεί στην ετικέτα: γάλα, σιτάρι και σόγια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τυχαίας έκθεσης ατόμων με ευαισθησία.

Η παράβαση διαπιστώθηκε μετά από επιθεώρηση του FDA που αποκάλυψε αδήλωτα αλλεργιογόνα.

Η ανάκληση αφορά τρεις τύπους σάλτσας μπάρμπεκιου 12 ουγκιών: Σάλτσα μπάρμπεκιου Monkey Mop (μη δηλωμένο γάλα, με ημερομηνία λήξεως στις 11/07/2026). Swamp Mob BBQ Sauce (μη δηλωμένη σόγια, με ημερομηνίας λήξεως στις 13/12/2025). και Atomic Mop BBQ Sauce (μη δηλωμένο γάλα και σιτάρι, με ημερομηνία λήξεως στις 19/03/2026).

Τα προϊόντα διανέμονταν σε τοπικά καταστήματα στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν τα είδη στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Η εταιρεία Monkey Spit αποδίδει το ζήτημα σε προσωρινή βλάβη στις διαδικασίες συσκευασίας του και η παραγωγή των επηρεαζόμενων σαλτσών έχει ανασταλεί εν αναμονή της επιβεβαίωσης του FDA και της εταιρείας ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Ενδείξεις τροφικής αλλεργίας

Η γνώση και η αναγνώριση αυτών των ενδείξεων θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά τις περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας στο εστιατόριό σας. Ακολουθούν οι συνήθεις ενδείξεις μιας τροφικής αλλεργίας:

  1. Πρησμένα χείλη/γλώσσα ή φαγούρα στα χείλη
  2. Κράμπες στο στομάχι, έμετος ή διάρροια
  3. Κνίδωση, εξανθήματα ή έκζεμα
  4. Αναπνευστικός συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή

Υποχρέωση των επιχειρήσεων

Όσον αφορά στα συσκευασμένα προϊόντα, τα αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο στην επισήμανσή τους (ετικέτα). Για τα χύμα τρόφιμα και για την εστίαση, το προσωπικό της επιχείρησης (τουλάχιστον ένα άτομο ανά βάρδια) πρέπει να γνωρίζει τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνα, ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσει τούς πελάτες. Επιπλέον στα καταστήματα αυτά πρέπει να υπάρχει πινακίδα αναρτημένη σε σημείο που να είναι εύκολα αντιληπτή από τους καταναλωτές, και η οποία να αναγράφει ευκρινώς κείμενο παρόμοιο με το εξής: “σε περίπτωση που έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο συστατικό τροφίμου ρωτήστε το προσωπικό μας”

Για τα αλλεργιογόνα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκπόνηση σχεδίου HACCP σε όλα τα συστήματα αυτοελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων για δύο βασικούς λόγους:

  • Να εντοπίζονται πιθανές αλλεργιογόνες ουσίες στα τρόφιμα και να αναγράφονται στην ετικέτα (γενικώς στην επισήμανση)
  • Να αποκλείεται διασταυρούμενη επιμόλυνση από ένα τρόφιμο που περιέχει αλλεργιογόνα σε άλλο που δεν περιέχει.

Το ίδιο ισχύει και για την εκπόνηση διαγράμματος ροής και περιγραφής διαδικασιών για τις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν απαιτείται εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος HACCP. Ο σύμβουλος που εκπονεί τη μελέτη πρέπει να αναγράφει και να ενημερώνει τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων για τον κίνδυνο των αλλεργιογόνων.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στα σχολικά κυλικεία γιατί τα παιδιά είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, ή να μην θέλουν να γνωστοποιήσουν πιθανή αλλεργία τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο