Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί όλα τα εμφιαλωμένα νερά δεν έχουν την ίδια γεύση;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΓιατί όλα τα εμφιαλωμένα νερά δεν έχουν την ίδια γεύση;
spot_img

Τι κρύβεται πίσω από τις διαφορετικές γεύσεις στα εμφιαλωμένα νερά.

Το εμφιαλωμένο νερό είναι μια εναλλακτική λύση στο νερό της βρύσης που οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν για διάφορους λόγους, όπως η γεύση, η ποιότητα και η ευκολία. Όσοι επιλέγουν το εμφιαλωμένο, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με την οσμή και τη γεύση του νερού της βρύσης, καθώς και οι ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία. Η άλλη ψυχολογική — και πραγματική — πτυχή που ωθεί τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα για εμφιαλωμένο νερό είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις για την παροχή καθαρού, ασφαλούς πόσιμου νερού και τη συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης.

- Advertisement -

Επιπλέον το εμφιαλωμένο νερό περιβάλλεται από ένα «φωτοστέφανο υγείας» ακόμα και αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φυσικό μεταλλικό νερό από το απλό επιτραπέζιο που κάποιες φορές είναι απλώς φιλτραρισμένο νερό βρύσης. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα δε, μελέτη του Πανεπιστημίου του Βατερλό στον Καναδά  που έγινε το 2018, η οποία έδειξε ότι ο φόβος του θανάτου παίζει ρόλο όταν οι άνθρωποι αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, επειδή για πολλούς, το εμφιαλωμένο νερό φαίνεται κατά κάποιο τρόπο πιο ασφαλές, πιο καθαρό και πιο ελεγχόμενο.

Γιατί όμως η γεύση από διάφορες μάρκες εμφιαλωμένων νερών διαφέρει; Πριν απαντήσουμε, θα πρέπει να καταναλωτές να μπορούν να ξεχωρίσουν τους τρεις τύπους εμφιαλωμένων νερών:

  • Φυσικό μεταλλικό νερό
  • Νερό πηγής
  • Εμφιαλωμένο πόσιμο νερό

Το φυσικό μεταλλικό νερό και τα νερά πηγής

  • Προέρχονται από μια καθορισμένη υπόγεια πηγή που προστατεύεται από κάθε μορφή ρύπανσης
  • Εμφιαλώνεται στην πηγή
  • Πρέπει να είναι μικροβιολογικά ασφαλές χωρίς καμία θεραπεία (να θυμίσουμε τον παγκόσμιο σάλο με τα νερά της Nestle)
  • Nα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς

Το φυσικό μεταλλικό νερό πρέπει επίσης:

  • Έχουν εγγυημένη σταθερή χημική και φυσική σύνθεση
  • Αναφέρεται τη σύνθεση ορυκτών στην ετικέτα
  • Δεν υφίσταται καμία επεξεργασία (με εξαίρεση τη διήθηση για την αφαίρεση σωματιδίων άμμου)

Εμφιαλωμένο πόσιμο νερό

  • Μπορεί να αναφέρεται ως «επιτραπέζιο νερό»
  • Προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του νερού βρύσης της περιοχής
  • Πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς για το πόσιμο νερό.

Γιατί όλα τα εμφιαλωμένα νερά δεν έχουν την ίδια γεύση;

Η γεύση του εμφιαλωμένου νερού οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε φυσικά μέταλλα, π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο και νάτριο, ανάλογα με το είδος των πετρωμάτων κοντά στην πηγή του νερού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν όλα τα εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά την ίδια γεύση. Τα νερά από διαφορετικές πηγές έχουν ποικίλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, επομένως η γεύση τους είναι διαφορετική. Επίσης η γεύση του νερού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς όλοι έχουμε διαφορετικούς γευστικούς κάλυκες, ενώ κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.

Η διαφορετική γεύση στα διάφορα νερού έχει οδηγήσει και στην δημιουργία ενός ξεχωριστού επαγγέλματος. Αυτού του σομελιέ νερού. Ένας σομελιέ νερού είναι σε θέση να ανιχνεύσει, να αναγνωρίζει και να ξεχωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων φυσικών μεταλλικών νερών με βάση την ορυκτότητα, την ενανθράκωση, το vintage, τη σκληρότητα, τον προσανατολισμό και άλλες παραμέτρους.

 Με βάση την τεχνογνωσία τους, μπορούν να προτείνουν πώς να συνδυάσουν διαφορετικά νερά με διαφορετικές κουζίνες, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά (pairings). Κάτι δηλαδή, σαν τον σομελιέ κρασιού. Όπως αναφέρει και ο πρώτος Έλληνας σομελιέ νερού Γιάννης Κοροβέσης στο OneMan, τα νερά ταξινομούνται ανάλογα την πηγή τους. Υπάρχουν τα νερά φυσικής πηγής, τα νερά αρτεσιανής πηγής (που αναβλύζουν φυσικά), αλλά και νερά από παγετώνες και παγόβουνα, βρόχινα νερά, ακόμη και νερά που αντλούνται από το υπέδαφος των ωκεανών, τα οποία υπάρχουν περισσότερο στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα, η οποία έχει αρκετά νερά αρτεσιανής πηγής.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλοί σομελιέ νερού στον κόσμο, έχουν ήδη αποκτήσει τον δικό τους superstar. O Martin Riese, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «παγκόσμιος σομελιέ νερού», έχει καταγωγή από τη Γερμανία και ζει στην Αμερική. Ο ειδικός ξεκίνησε το Water 101 Class το 2018 για να διδάσκει στους μαθητές τις μοναδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά του μεταλλικού νερού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο