Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το συστατικό στην πίτσα που έστειλε καταναλωτή στο νοσοκομείο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο συστατικό στην πίτσα που έστειλε καταναλωτή στο νοσοκομείο
spot_img

Η αναγραφή όλων των συστατικών βοηθά τους καταναλωτές να αποφεύγουν επικίνδυνες ουσίες και να προστατεύουν την υγεία τους.

Οι παρασκευαστές τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν όλα τα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων τους για λόγους ασφάλειας, διαφάνειας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Πολλοί άνθρωποι έχουν τροφικές αλλεργίες (π.χ. σε ξηρούς καρπούς, γλουτένη, γαλακτοκομικά, μουστάρδα κ.λπ.), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις. Η αναγραφή όλων των συστατικών βοηθά τους καταναλωτές να αποφεύγουν επικίνδυνες ουσίες και να προστατεύουν την υγεία τους.

- Advertisement -

Οι τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλλουν σε σοβαρότητα από ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν κνίδωση και πρήξιμο των χειλιών έως σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως η αναφυλαξία, που μπορεί να περιλαμβάνουν θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα και σοκ. Ενώ αναπτύσσονται πολλά υποσχόμενες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, οι τροφικές αλλεργίες επί του παρόντος δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η έγκαιρη αναγνώριση και η εκμάθηση πώς να διαχειρίζεστε τις τροφικές αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που πρέπει να αποφεύγετε, είναι σημαντικά μέτρα για την πρόληψη σοβαρών συνεπειών στην υγεία.

Κάθε φορά που ένας παρασκευαστής ξεχνά ή παραλείπει να αναφέρει ένα αλλεργιογόνο συστατικό στη συσκευασία ενός τροφίμου πολλοί άλλοι κινδυνεύουν. Αυτό συνέβη και με μία από τις πίτσες με την επωνυμία U Bake. Η παρασκευάτρια Tumblers Pizza δεν ανέγραψε στην ετικέτα την παρουσία μουστάρδας και ένας καταναλωτής μπήκε σε περιπέτειες υγείες, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).

Στοιχεία των προϊόντων που ανακλήθηκαν

Tumblers Pizza – All Dressed Pizza (U Bake)

  • Μέγεθος – 1,8 kg
  • UPC – 7 41365 81038 4
  • Κωδικοί – Όλοι οι κωδικοί όπου η μουστάρδα δεν δηλώνεται στην ετικέτα

Tumblers Pizza – Super Pizza (U Bake)

  • Μέγεθος – 1,9 kg
  • UPC – 7 41365 81039 1
  • Κωδικοί – Όλοι οι κωδικοί όπου η μουστάρδα δεν δηλώνεται στην ετικέτα

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.

Αλλεργία στη μουστάρδα

Η αλλεργία στη μουστάρδα είναι μια τροφική αλλεργία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες που περιέχονται στη μουστάρδα (συνήθως στους σπόρους της). Είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες στα μπαχαρικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Συμπτώματα αλλεργίας στη μουστάρδα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ή την επαφή με τη μουστάρδα και περιλαμβάνουν:

  • Ήπια συμπτώματα: Φαγούρα στο στόμα ή στο λαιμό, κνίδωση (εξάνθημα), κοκκινίλες στο δέρμα.
  • Μετρίου βαθμού συμπτώματα: Πρήξιμο στα χείλη, το πρόσωπο, τη γλώσσα ή τον λαιμό, πόνο στο στομάχι, ναυτία, εμετό ή διάρροια.
  • Σοβαρά συμπτώματα (αναφυλαξία): Δυσκολία στην αναπνοή, υπόταση (χαμηλή πίεση), ζάλη ή λιποθυμία, που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.

Η μουστάρδα μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

  • Σάλτσες και ντρέσινγκ (κέτσαπ, μαγιονέζα, μπάρμπεκιου σος)
  • Λουκάνικα και αλλαντικά
  • Έτοιμα φαγητά και σνακ
  • Μείγματα μπαχαρικών
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα