Η αναγραφή όλων των συστατικών βοηθά τους καταναλωτές να αποφεύγουν επικίνδυνες ουσίες και να προστατεύουν την υγεία τους.
Οι παρασκευαστές τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν όλα τα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων τους για λόγους ασφάλειας, διαφάνειας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Πολλοί άνθρωποι έχουν τροφικές αλλεργίες (π.χ. σε ξηρούς καρπούς, γλουτένη, γαλακτοκομικά, μουστάρδα κ.λπ.), οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις. Η αναγραφή όλων των συστατικών βοηθά τους καταναλωτές να αποφεύγουν επικίνδυνες ουσίες και να προστατεύουν την υγεία τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο πρόστιμο σε σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο Μαρούσι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κολλούσε τα ροκανισμένα τρόφιμα από αρουραίους με ταινία και τα έβαζε ξανά στα ράφια προς πώληση – Απίστευτες εικόνες
Οι τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλλουν σε σοβαρότητα από ήπια συμπτώματα που περιλαμβάνουν κνίδωση και πρήξιμο των χειλιών έως σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως η αναφυλαξία, που μπορεί να περιλαμβάνουν θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα και σοκ. Ενώ αναπτύσσονται πολλά υποσχόμενες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, οι τροφικές αλλεργίες επί του παρόντος δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η έγκαιρη αναγνώριση και η εκμάθηση πώς να διαχειρίζεστε τις τροφικές αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που πρέπει να αποφεύγετε, είναι σημαντικά μέτρα για την πρόληψη σοβαρών συνεπειών στην υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος συναγερμός για τις δηλητηριάσεις από την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα – Υπενθύμιση προφυλάξεων καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρώτε από πλαστικά πιάτα και δοχεία; Νέα μελέτη δείχνει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι τα φύλλα δάφνης ασφαλή για κατανάλωση;

Κάθε φορά που ένας παρασκευαστής ξεχνά ή παραλείπει να αναφέρει ένα αλλεργιογόνο συστατικό στη συσκευασία ενός τροφίμου πολλοί άλλοι κινδυνεύουν. Αυτό συνέβη και με μία από τις πίτσες με την επωνυμία U Bake. Η παρασκευάτρια Tumblers Pizza δεν ανέγραψε στην ετικέτα την παρουσία μουστάρδας και ένας καταναλωτής μπήκε σε περιπέτειες υγείες, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πράσινες μπανάνες είναι η υπερτροφή που αδυνατίζει;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η σοκολάτα που θέλει να εκτοπίσει τη Dubai Chocolate από τον θρόνο της (βίντεο)
Στοιχεία των προϊόντων που ανακλήθηκαν
Tumblers Pizza – All Dressed Pizza (U Bake)
- Μέγεθος – 1,8 kg
- UPC – 7 41365 81038 4
- Κωδικοί – Όλοι οι κωδικοί όπου η μουστάρδα δεν δηλώνεται στην ετικέτα
Tumblers Pizza – Super Pizza (U Bake)
- Μέγεθος – 1,9 kg
- UPC – 7 41365 81039 1
- Κωδικοί – Όλοι οι κωδικοί όπου η μουστάρδα δεν δηλώνεται στην ετικέτα
Οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδια στο σοτάρισμα
Αλλεργία στη μουστάρδα
Η αλλεργία στη μουστάρδα είναι μια τροφική αλλεργία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αντιδρά υπερβολικά στις πρωτεΐνες που περιέχονται στη μουστάρδα (συνήθως στους σπόρους της). Είναι μια από τις πιο κοινές αλλεργίες στα μπαχαρικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.
Συμπτώματα αλλεργίας στη μουστάρδα
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ή την επαφή με τη μουστάρδα και περιλαμβάνουν:
- Ήπια συμπτώματα: Φαγούρα στο στόμα ή στο λαιμό, κνίδωση (εξάνθημα), κοκκινίλες στο δέρμα.
- Μετρίου βαθμού συμπτώματα: Πρήξιμο στα χείλη, το πρόσωπο, τη γλώσσα ή τον λαιμό, πόνο στο στομάχι, ναυτία, εμετό ή διάρροια.
- Σοβαρά συμπτώματα (αναφυλαξία): Δυσκολία στην αναπνοή, υπόταση (χαμηλή πίεση), ζάλη ή λιποθυμία, που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.
Η μουστάρδα μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως:
- Σάλτσες και ντρέσινγκ (κέτσαπ, μαγιονέζα, μπάρμπεκιου σος)
- Λουκάνικα και αλλαντικά
- Έτοιμα φαγητά και σνακ
- Μείγματα μπαχαρικών