«Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» λέει ο λαός, ακόμη κι αν η επωνυμία του παραπέμπει σε θησαυρό…
Οι καταναλωτές που αγόραζαν τα πανάκριβα καλλυντικά της επωνυμίας Tresor Rare δεν πίστευαν μόνο στο θαύμα που υπόσχονταν να κάνουν στην επιδερμίδα τους, αλλά σίγουρα θεωρούσαν ότι πρόκειται για τα πλέον ασφαλή για την υγεία τους προϊόντα. Γι αυτό και δε δίσταζαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fr: Λουκάνικα – δηλητήριο! Αυστηρή προειδοποίηση των Υγειονομικών Αρχών στους καταναλωτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικά εστιατόρια: Η επιστήμονας ασφάλειας τροφίμων Άννα Λεκατσά αποκαλύπτει τι (και που) δεν τρώει ΠΟΤΕ
Όμως «ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» λέει ο λαός, ακόμη κι αν η επωνυμία του παραπέμπει σε θησαυρό…
Σύμφωνα με τη Γαλλική σελίδα ενημέρωσης καταναλωτών Rappel Produit, τρία από τα προϊόντα της εταιρείας ανακαλούνται στη χώρα καθώς περιέχουν επικίνδυνες και απαγορευμένες ουσίες, η έκθεση στις οποίες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη για τους καταναλωτές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά από τα πανάκριβα ρούχα της Marie-Chantal – Ανακαλούνται 560 κομμάτια
Πρόκειται για τα προϊόντα:
Tresor Rare «lifting express en 60 secondes» Η ανάκληση αφορά όλες τις παρτίδες που διατέθηκαν στο εμπόριο μεταξύ 31 Αυγούστου 2022 και 27 Φεβρουαρίου 2025 σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Το προϊόν περιέχει δύο απαγορευμένες στην ΕΕ ουσίες την lilial, και την lyral.
Ενδεικτικά η κρέμα πωλείται στη σελίδα της εταιρείας αντί $1,200!!!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες, ληγμένα και σάπια τρόφιμα στις εγκαταστάσεις προμηθευτή αερομεταφορέα – Φωτογραφιές και βίντεο από τους ελέγχους
Tresor Rare ULTIMATE PEARL, Cleansing and Revitalizing Mousse που πωλήθηκε σε ολόκληρη τη Γαλλία μεταξύ 31 Αυγούστου 2022 και 27 Φεβρουαρίου 2025. Η ανάκληση ξεκίνησε λόγω της παρουσίας των δύο απαγορευμένων χημικών ουσιών που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ο καθαριστικός αφρός πωλείται στη σελίδα της εταιρείας αντί $149.00!!!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκαριστικές εικόνες σε κρεοπωλείο: Τρωκτικά, σάπια κρέατα και κακές συνθήκες έφεραν λουκέτο και τσουχτερό πρόστιμο
Tresor Rare Ultimate Pearl Soothing Toning Lotion. Αυτό το προϊόν, που πωλείται σε όλη τη Γαλλία, ανακαλείται γιατί παρουσιάζει χημικό κίνδυνο για τους καταναλωτές λόγω της παρουσίας των ίδιων ουσιών που απαγορεύονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η τονωτική λοσιόν πωλείται στη σελίδα της εταιρείας αντί $149.99
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη απάτη με το προσούτο: Εργοστάσιο στην Ιταλία χρησιμοποιούσε χλωρίνη στα χοιρομέρια κατά τη διαδικασία παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Ο θυμός της πείνας» – Τι είναι και πότε τον αισθανόμαστε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί κάποιοι αντί να χάσουν, παίρνουν κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής;
Ποιες είναι η απαγορευμένες ουσίες
Η ουσία Butylphenyl Methylpropional, γνωστή και ως Lilial, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου 2022, η χρήση της έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες, επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Καλλυντικά (EC) 1223/2009, η Butylphenyl Methylpropional απαγορεύεται να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Πρόσφατα, καλλυντικά προϊόντα που περιείχαν αυτή την ουσία αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω μη συμμόρφωσης με τον κανονισμό.
Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει προβεί σε ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων που περιείχαν την εν λόγω ουσία. Οι καταναλωτές καλούνται να ελέγχουν τα προϊόντα τους και να αναφέρουν τυχόν παρουσία της ουσίας μέσω της πλατφόρμας καταγγελιών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Επιπλέον, η Διεθνής Ένωση Αρωματοποιίας (IFRA) έχει εκδώσει πρότυπο το 2020 (Τροποποίηση 49), που απαγορεύει τη χρήση της Butylphenyl Methylpropional σε τελικά προϊόντα με έκθεση μέσω του στόματος και των χειλιών, ενώ περιορίζει τη χρήση της σε άλλα καλλυντικά προϊόντα.
Η ουσία Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, γνωστή και ως Lyral ή HICC, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά προϊόντα. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής της ικανότητας να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, η χρήση της απαγορεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1410, από τις 23 Αυγούστου 2019, τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν αυτή την ουσία δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, και από τις 23 Αυγούστου 2021, δεν επιτρέπεται να πωλούνται στους καταναλωτές.
Επιπλέον, η Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde έχει αναγνωριστεί ως ισχυρό αλλεργιογόνο, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις σε ποσοστό 2-3% των ασθενών με έκζεμα που υποβλήθηκαν σε δοκιμές επιδερμικής πρόκλησης. Στην Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις για τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας στα καλλυντικά προϊόντα. Συνεπώς, η Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά.
Συνιστάται εγρήγορση από την πλευρά των καταναλωτών καθώς οι ειδοποιήσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι όλα τα προϊόντα των συγκεκριμένων επωνυμιών είναι επικίνδυνα. Η σύνθεση των προϊόντων ίσως έχει ανανεωθεί και οι νέες παρτίδες μπορεί να μην περιέχουν τις επικίνδυνες ουσίες.
Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει τα επικίνδυνα συστατικά.