Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 ασυνήθιστα χειμωνιάτικα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε

ΑρχικήΟικιακά7 ασυνήθιστα χειμωνιάτικα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε
spot_img

Από τη σελινόριζα, στο παστινάκι και τη γερμανική κολοκύθα kabocha.

    Εάν έχετε βαρεθεί να καταναλώνετε λαχανικά όπως κολοκύθια, καρότα, κουνουπίδια, μελιτζάνες και άλλα τέτοια, θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε μερικές ασυνήθιστες αλλά υγιεινές επιλογές λαχανικών αυτή την εποχή. Τρεις εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι μοιράστηκαν τις μυστικές επιλογές τους για χειμωνιάτικα λαχανικά με το FoxNewsDigital, έτσι ώστε να έχετε ένα πιο πλούσιο πρόγραμμα λαχανικών, με χρώμα, υφές αλλά και διατροφική αξία.

1. Μέγα γογγύλιον (rutabaga)

    Πιο γλυκό από τον “ξάδερφό” του, γογγύλι, αυτή η ρίζα έχει πιο κρεμώδη υφή όταν μαγειρεύεται, είπε η Julie Lopez, RD, ιδιοκτήτρια του Virtual Teaching Kitchen από το Νιου Τζέρσεϊ. «Στην ακατέργαστη κατάστασή τους, τα rutabagas έχουν επίσης πιο κίτρινη απόχρωση και μακρόστενο σχήμα», είπε. Αυτό το υπέροχο λαχανικό έχει θρεπτικά προνόμια όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο, είπε ο Lopez. Όταν ψωνίζετε για αυτό το λαχανικό, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: τα Rutabagas, όταν πωλούνται σε παντοπωλεία, συχνά επικαλύπτονται με κερί εξωτερικά για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. «Αν τα αγοράζετε, φροντίστε να αφαιρέσετε το κερί και το δέρμα πριν τα μαγειρέψετε», προειδοποίησε η Λόπεζ. Το Rutabagas θα διατηρηθεί για μήνες στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος όπως ένα υπόγειο ή γκαράζ, είπε ο Lopez. Μπορούν να σερβιριστούν πολτοποιημένα ή ψητά, πρότεινε ο Λόπεζ.

2. Μπρόκολο ρομανέσκο

   Ευπροσάρμοστο και θρεπτικό, αυτό το λαχανικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύεται το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, είπε ο Λόπεζ. «Ενώ είναι πράσινο και μοιάζει με αγκαθωτό μπρόκολο, έχει μια πιο γήινη γεύση σαν το κουνουπίδι», είπε. Το Romanesco είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιλέξτε κεφαλές ανοιχτόχρωμες και λαμπερές, είπε η Λόπεζ. “Αναζητήστε κεφάλια που έχουν ακόμα ζωηρά φύλλα, καθώς αυτό είναι ένα καλό σημάδι φρεσκάδας”. Το Romanesco αποθηκεύεται εύκολα και μπορεί να σερβιριστεί ωμό, σοταρισμένο, ψητό, ή τουρσί.

3. Σελινόριζα

    Η ρίζα σελινόριζας περιέχει βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Επιλέξτε ρίζες σε μέγεθος γκρέιπφρουτ που είναι βαριές και δεν έχουν πάρα πολλά εξογκώματα ή ρίζες να βγαίνουν έξω, είπε ο Lopez. «Ένα πιο λείο εξωτερικό σημαίνει λιγότερα απόβλητα αφού αφαιρεθεί η παχιά φλούδα», είπε. Μόλις αγοραστεί, η σελινόριζα θα διατηρηθεί για δύο έως τρεις εβδομάδες στο συρτάρι του ψυγείου ή σε οποιοδήποτε δροσερό, σκοτεινό μέρος”, είπε επίσης. Ετοιμάστε σοταρισμένο ή ψητό ως συνοδευτικό το βράδυ. «Μόλις ξεφλουδιστεί, το σέλινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό, σαν καρότο, ή μαγειρεμένο σαν πατάτα», είπε ο Λόπεζ.

4. Αγκινάρα Ιερουσαλήμ

    Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι ένας τύπος λαχανικού με ρίζα ηλίανθου, είπε ο Nikki Kuhlmann, RD με την Anne Till Nutrition Group στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας. «Έχει μια ογκώδη, ανώμαλη επιφάνεια και ένα ανοιχτό καφέ έως κοκκινωπό δέρμα», σημείωσε. Ανάμεσα στα διατροφικά χαρακτηριστικά τους, είναι η περιεκτικότητα σε σίδηρο και κάλιο, καθώς και σε ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό, το οποίο μπορεί να ενισχύσει ένα υγιές έντερο, είπε ο Kuhlmann. Μόλις τα αγοράσετε από το παντοπωλείο, διατηρήστε την τραγανότητα της , αποθηκεύοντάς τη σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο, συμβουλεύει, και καταναλώστε τα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες για βέλτιστη φρεσκάδα. Εξερευνήστε τη γεύση ξηρών καρπών των αγκινάρων Ιερουσαλήμ ψήνοντας ή σοτάροντάς τες. «Για μια αναζωογονητική περιστροφή, κόψτε τα σε λεπτές φέτες και απολαύστε τα ωμά σε σαλάτες», πρότεινε ο Kuhlmann.

5. Παστινάκι

    Οι ρίζες που σχετίζονται στενά με τα καρότα, τα παστινάκια έχουν κωνικό σχήμα με κρεμ χρώμα και γλυκιά, γήινη γεύση, είπε ο Kuhlmann. Συχνά υποτιμάται, καθώς προσφέρει μια καλή δόση βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και διαιτητικών ινών και μπορεί να συμβάλει σε μια καλά ισορροπημένη θρεπτική διατροφή, είπε. Για αποθήκευση στο σπίτι και για να διατηρήσετε τη γλύκα του παστινάκι, κρατήστε τα στο ψυγείο, ιδανικά σε πλαστική σακούλα. Στόχος είναι να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε δύο εβδομάδες για την καλύτερη γεύση, σημείωσε. «Ψήστε παστινάκια με λίγο ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σας βότανα, προσθέστε τα σε σούπες ή λιώστε τα με πατάτες για ένα γευστικό συνοδευτικό», είπε ο Kuhlmann στο FoxNewsDigital.

6. Γερμανικό γογγύλι (Kohlrabi)

  Το Kohlrabi είναι μέλος της οικογένειας του λάχανου, με στρογγυλό βολβώδες μίσχο με ανοιχτό πράσινο ή μοβ δέρμα και μίσχους, είπε ο Kuhlmann. Το λαχανικό προσφέρει μοναδική εμφάνιση και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες Β και διαιτητικές ίνες, καθιστώντας το μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προσθήκη στα χειμερινά σας γεύματα, είπε. Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αποθηκεύοντάς το στο ψυγείο, είτε τυλιγμένο σε υγρό πανί είτε σε πλαστική σακούλα. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε δύο εβδομάδες για βέλτιστη γεύση, σύμφωνα με τον Kuhlmann. Μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ξεφλουδίσετε και να κόψετε σε φέτες kohlrabi για ένα τραγανό και δροσιστικό σνακ ή να το ενσωματώσετε σε πατάτες τηγανιτές και σούπες για πρόσθετη υφή και γεύση.

7. Χειμωνιάτικη κολοκύθα Kabocha

    Αυτή η χειμωνιάτικη κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη καθώς και σε βιταμίνη C και κάλιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, είπε η Jessica Cording, MS, RD, συγγραφέας και προπονήτρια υγείας που ασκεί το επάγγελμα στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη. «Η ελαφρώς γλυκιά του γεύση το κάνει πολύ ευέλικτο και μπορείτε να το απολαύσετε πολύ απλά προετοιμασμένο μόνο του». Πρότεινε να το δοκιμάσετε στον ατμό, ψητό ή χρησιμοποιημένο «σε πιο σύνθετα πιάτα όπως σούπες, τσίλι, μαγειρευτά ή κάρυ». Αποθηκεύστε τα κολοκυθάκια Kabocha όπως θα κάνατε με άλλες ποικιλίες κολοκυθιού ξεφλουδίζοντας και διατηρώντας τα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχεία ή σακούλες με φερμουάρ. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε αυτό το λαχανικό για μελλοντική κατανάλωση. Μια άλλη ιδέα που επικεντρώνεται στην υγεία, είπε ο Cording, είναι ότι η κολοκύθα kobacha «μπορεί να είναι ένα νόστιμο υποκατάστατο με χαμηλότερους υδατάνθρακες από τις γλυκοπατάτες και ακόμη και να λειτουργεί υπέροχα στα επιδόρπια».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο