Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εγκυμοσύνη: Ποια τρόφιμα λιγουρεύονται και με ποια αηδιάζουν περισσότερο οι μέλλουσες μαμάδες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕγκυμοσύνη: Ποια τρόφιμα λιγουρεύονται και με ποια αηδιάζουν περισσότερο οι μέλλουσες μαμάδες
spot_img

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η επίδραση τους στις επιλογές των τροφίμων.

Όσες έχετε περάσει ή περνάτε τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και βιώνετε περίεργες λιγούρες για φαγητά που δεν σας άρεσαν ποτέ, ή αν ξαφνικά αηδιάζετε με το αγαπημένο σας γεύμα, δεν είστε η μόνη. Οι επιθυμίες και οι αποστροφές για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλά τεκμηριωμένες και εξαιρετικά συχνές.

Πότε αρχίζουν οι λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη και γιατί;

Οι λιγούρες μπορεί να είναι ένας τρόπος του σώματός να ζητάει ορισμένες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που μπορεί να λείπουν. Αυτό σημαίνει ότι οι λιγούρες μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διασφαλιστεί ότι το αναπτυσσόμενο μωρό λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι επιθυμούν ορισμένα τρόφιμα περισσότερο από το συνηθισμένο ή ότι επιθυμούν τρόφιμα για τα οποία συνήθως δεν ενδιαφέρονται. Οι λιγούρες δεν έχουν να κάνουν τόσο με την πείνα και την ανάγκη να φάνε, αλλά είναι περισσότερο μια νοητική εμμονή σε μια συγκεκριμένη γεύση ή υφή, στην οποία είναι πιο δύσκολο να αντισταθούν από το κανονικό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι λιγούρες της εγκυμοσύνης εμφανίζονται συχνότερα προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, κορυφώνονται σε ένταση στο δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια μειώνονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Σε δείγμα 400 γυναικών, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Albany διαπίστωσε ότι 76% ανέφεραν ότι επιθυμούσαν τουλάχιστον ένα τρόφιμο μέχρι την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

6 τρόφιμα που λιγουρεύονται οι εγκυμονούσες

  • Αλμυρά φαγητά

Η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί απλώς να είναι η επιθυμία της γεύσης των αλμυρών τροφίμων. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και γι’ αυτό δεν είναι μια λαχτάρα στην οποία πρέπει να υποκύπτετε πολύ συχνά.

  • Κόκκινο κρέας

Είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε την επιθυμία να φάτε κόκκινο κρέας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές ακόμη και άνθρωποι που συνήθως αποφεύγουν το κόκκινο κρέας ή είναι χορτοφάγοι, παρατηρούν να εμφανίζεται αυτή η επιθυμία. Αυτό πιθανότατα εξηγείται από μια διατροφική ανεπάρκεια, συγκεκριμένα, μια αυξημένη ανάγκη για σίδηρο στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, μαζί με τα μούρα και τα πεπόνια, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στις φράουλες, το πεπόνι και τα φραγκοστάφυλα και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και άλλων βασικών συστατικών του εμβρύου. Οι έγκυες χρειάζονται περίπου 85 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C κάθε μέρα.

  • Παγωτό

Η λαχτάρα για παγωτό είναι άλλο ένα από τα διαβόητα στερεότυπα της εγκυμοσύνης. Αλλά πιθανώς υπάρχει κάτι σε αυτές τις επιθυμίες για παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η απάντηση πιθανότατα είναι το ασβέστιο, επειδή η ανάγκη σας αυξάνεται όσο είστε έγκυος. Οι έγκυες χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα και τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτών των απαιτήσεων.

  • Σοκολάτα

Πολλές έγκυες αναπτύσσουν μια μεγάλη επιθυμία για γλυκό, και η επιθυμία για σοκολάτα είναι συχνά στην κορυφή της λίστας. Αυτό που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει είναι ότι η σοκολάτα, ιδιαίτερα η μαύρη, είναι στην πραγματικότητα μια καλή πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων.

Για παράδειγμα, η σοκολάτα είναι πηγή βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β-12, οι οποίες είναι σημαντικές στην εγκυμοσύνη. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, πρωτεϊνών, μαγνησίου και καλίου. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Μη διατροφικά είδη (Pica)

Εάν μια έγκυος γυναίκα αρχίσει να έχει λιγούρες για μη διατροφικά είδη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πάσχει από μια κατάσταση που ονομάζεται Pica. Η Pica είναι μια κατάσταση όπου ο ασθενής επιθυμεί πολύ ασυνήθιστα, μη διατροφικά αντικείμενα, όπως κάρβουνο, ταμπλέτες απορρυπαντικού, σαπούνι, πάγο ή πηλό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η Pica πιστεύεται ότι προκαλείται από μια έντονη διατροφική ανεπάρκεια, η οποία στη συνέχεια προκαλεί την συγκεκριμένη επιθυμία. Είναι σημαντικό όποιος εμφανίζει σημάδια Pica να μιλήσει με τον γιατρό του για περαιτέρω διερεύνηση, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος διατροφικής ανεπάρκειας ή κίνδυνος κατανάλωσης κάτι επιβλαβούς.

Πότε αρχίζουν οι αποστροφές τροφίμων κατά την εγκυμοσύνη και γιατί;

Οι τροφικές αποστροφές και οι λιγούρες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στις αρχές της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί αυτές τις αλλαγές στη γεύση. Ωστόσο, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η επίδρασή τους στον οργανισμό θεωρείται συχνά ότι είναι η αιτία. Η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) είναι ίσως ο πιο πιθανός ένοχος.

Η HCG είναι η ορμόνη που πυροδοτεί ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Κυκλοφορεί στο σώμα και απορρίπτεται στα ούρα, οπότε τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν τα επίπεδά της για να προσδιορίσουν το αποτέλεσμα. Κατηγορείται συχνά για την πρωινή ναυτία και τη ναυτία, καθώς βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της όταν εμφανίζεται πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Οι τροφικές αποστροφές της εγκυμοσύνης κατά το πρώτο τρίμηνο έρχονται παράλληλα με την πρωινή ναυτία, οπότε, θεωρείται ότι συνδέονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο παρενέργειες προκαλούνται από την HCG. Ή, ίσως πιο πιθανό, επειδή συνδέετε ορισμένα τρόφιμα με τη ναυτία και την αδιαθεσία που σας ταλαιπωρεί. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food and Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες όντως συνδέουν την αδιαθεσία με ορισμένα τρόφιμα και στη συνέχεια αναπτύσσουν συγκεκριμένες αποστροφές.

7 τρόφιμα που αποφεύγουν οι εγκυμονούσες

  • Πικάντικα φαγητά

Είναι κατανοητό πως τα πικάντικα φαγητά είναι συχνά εκτός μενού. Τα πικάντικα φαγητά δεν αρέσουν έτσι κι αλλιώς στον καθένα, και είναι πιο πιθανό να αναστατώσουν το στομάχι σας και να σας προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

  • Ζεστό φαγητό

Τα πολύ ζεστά φαγητά είναι επίσης στη λύστα αποφυγής. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή η μυρωδιά είναι πιο έντονη από ό,τι στα κρύα φαγητά.

  • Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα μαγειρεμένο αυγό, είτε είναι βραστό είτε τηγανητό, με αυτή την έντονη μυρωδιά θείου είναι κάτι που προκαλεί αποστροφή σε πολλές εγκυμονούσες.

  • Τηγανητά φαγητά

Το τηγανητό φαγητό είναι απωθητικό επειδή συχνά μυρίζει έντονα και είναι λιπαρό. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια, αυτό δεν είναι τόσο αρνητικό, οπότε εκμεταλλευτείτε αυτό το διάλειμμα από τα λιπαρά τρόφιμα και προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές!

  • Ψάρια και οστρακοειδή

Αυτό έχει να κάνει πιθανότατα με την οσμή. Τα ωμά ψάρια δεν έχουν και το ωραιότερο άρωμα και αν η όσφρησή σας είναι ευαίσθητη, τότε είναι πιθανό να αποφεύγετε τα φρέσκα θαλασσινά και τα ψάρια.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αρκετά έντονη γεύση και είναι ένα συστατικό που είτε το αγαπάτε είτε το μισείτε. Δεν είναι περίεργο που μερικές έγκυες γυναίκες το αποστρέφονται!

  • Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι άλλο ένα αρκετά αναπόφευκτο τρόφιμο, επειδή είναι η βάση για τόσες πολλές υπέροχες σάλτσες και συνταγές. Μαγειρεύοντας το κρεμμύδι αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα κάνει τη γεύση του λιγότερο έντονη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα