Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Brain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε

ΑρχικήυγείαBrain fog: Τι είναι η λεγόμενη ομίχλη εγκεφάλου και με ποιες τροφές θα την καταπολεμήσετε
spot_img

Μάλλον έχετε βιώσει κι εσείς αυτήν την κατάσταση κατά καιρούς

Ο έντονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες ώρες εργασίας δε δημιουργούν μόνο σωματική κούραση αλλά και … ομίχλη του εγκεφάλου (Brain fog).

Είναι εκείνο το αίσθημα που στο κεφάλι επικρατεί μια ζαλάδα, τα μάτια δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε ένα σημείο και η οθόνη του υπολογιστή μοιάζει σαν να είναι το πιο αποκρουστικό αντικείμενο στον κόσμο. Η “ομίχλη του εγκεφάλου” αποτελείται από ένα γενικότερο αίσθημα θολών συναισθημάτων. Η έλλειψη εστίασης, η μικρή ικανότητα για ανάκληση της μνήμης και η σύγχυση που προκαλείται λόγω της μειωμένης πνευματικής εγρήγορσης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να αναγνωρίσετε αυτό τον ενοχλητικό “εχθρό”.

Η καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων εξάντλησης εξαρτάται και από τη διατροφή, λένε οι ειδικοί.

Η Helen Bell, διατροφολόγος στο Help & Advice , εξήγησε ότι δύο τρόφιμα κάνουν θαύματα στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και την αποφυγή ενεργειακών κρίσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό περιλαμβάνει φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι και προϊόντα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος.

«Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», ισχυρίζεται η Helen Bell.

Ενώ η κούραση περιγράφεται συχνά ως υπερβολική κόπωση, η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μια ομάδα γνωστικών συμπτωμάτων που δυσκολεύουν τη συγκέντρωση, τη μνήμη ή την καθαρή σκέψη. Ο Covid-19, οι ορμονικές αλλαγές, ακόμη και οι θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλική ομίχλη, αν και συνήθως είναι αποτέλεσμα εξάντλησης.

«Μια άλλη βασική σύσταση είναι να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αγγούρια και το καρπούζι», συνέχισε η Helen. «Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και της πνευματικής διαύγειας».

Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), με τα δύο τελευταία να θεωρούνται πιο σημαντικά. Το 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα έδειχναν σημάδια γρηγορότερης γήρανσης και είχαν ακόμη μικρότερο εγκέφαλο.

Έρευνα από το 2003 αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι μητέρες που έλαβαν μουρουνέλαιο συσκευασμένο με DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γέννησαν «πιο έξυπνα» μωρά, με τα βρέφη να έχουν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ «Σύνθετης Ψυχικής Επεξεργασίας».

Η σημασία του ωμέγα-3 DHA για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία είναι πάντα εμφανής. Όπως ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται καύσιμα υψηλής ποιότητας για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τι να αποφεύγετε για να γλιτώσετε από το Brain fog

Πέρα από αυτό, η Helen συμβουλεύει την αποφυγή προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επεξεργασμένων τροφίμων, όπως προϊόντα γρήγορου φαγητού και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Πολλές από αυτές τις τροφές προκαλούν γρήγορες αιχμές στο σάκχαρο στο αίμα που ακολουθείται από μια ξαφνική πτώση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα αισθήματα κούρασης.

Και συνέχισε: “Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την ενέργεια και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη και σάκχαρα, τα οποία, από την εμπειρία μου, οδηγούν σε φλεγμονή και κόπωση.”

Αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα όπως η ασπαρτάμη, τα φιστίκια καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανόν να δείτε διαφορά. 

Να θυμάστε ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο