Τι ακριβώς σημαίνει η πρωτεΐνη Α2 σε προϊόντα γάλακτος που υπάρχουν και στην Ελλάδα;
Ποιες διάφορες τα προϊόντα γάλακτος Α2 με τα κοινά γαλακτοκομικά; Είναι υγιεινά; Επί του θέματος τοποθετήθηκε στο EatingWell, η βραβευμένη διαιτολόγος και συγγραφέας τριών βιβλίων με μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή, Lauren Manaker.
Το γάλα είναι αναμφισβήτητα από τα πολυτιμότερα αγαθά, με μια πληθώρα θρεπτικά συστατικά, καθοριστικά και για την ανάπτυξη των οστών. Ωστόσο για ορισμένους, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά δυσφορία, λόγω μιας πρωτεΐνης. Έτσι οι παραγωγοί πραγματοποίησαν μια μικρή παραλλαγή όσον αφορά την πρωτεΐνη του ροφήματος.
Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος είναι οι δύο κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα, με την καζεΐνη να αποτελεί περίπου το 30% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition. Αρκετές αγελάδες παράγουν γάλα που περιέχει δύο τύπους βήτα-καζεΐνης, που ονομάζονται βήτα-καζεΐνη Α1 και βήτα-καζεΐνη Α2. Και οι δύο ποικιλίες αυτής της πρωτεΐνης είναι γεμάτες με αμινοξέα και μπορούν να θρέψουν τον οργανισμό μας. Αλλά για μερικούς, η κατανάλωση γάλακτος με καζεΐνη Α1 μπορεί να τους επιφέρει γαστρεντερική αναταραχή, λόγω ορισμένων πεπτιδίων που παράγονται κατά την πέψη αυτής της πρωτεΐνης.
Το γάλα Α2 είναι παρόμοιο με το παραδοσιακό γάλα, καθώς προέρχεται από αγελάδες, περιέχει λακτόζη και είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, ωστόσο είναι απαλλαγμένο από την δυνητικά ενοχλητική βήτα-καζεΐνη Α1. Το αποτέλεσμα είναι τα γαλακτοκομικά Α2, να προσφέρουν ευκολότερη πέψη σε ορισμένους ανθρώπους. Ουσιαστικά η μόνη διαφορά μεταξύ του κανονικού γάλακτος και του Α2 είναι η έλλειψη της πρωτεΐνης βήτα-καζεΐνη Α1, στο δεύτερο. Έτσι και τα δυο δεν είναι καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στον όρο γάλακτος.
Τόσο το ένα γάλα όσο και το άλλο, διαθέτουν τιςίσες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, που σημαίνει ότι το ένα δεν φαίνεται να έχει διατροφικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Σύμφωνα μάλιστα με την ανασκόπηση του 2021, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα καρδιαγγειακό πλεονέκτημα στην επιλογή γάλακτος Α2 έναντι του κανονικού.