Οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι αλλαγές σε πρακτικές προς γονείς και παιδιά έχει ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του ποσοστού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε μικρά παιδιά και εφήβους στην Αυστραλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Οι οδηγίες στον τρόπο αντιμετώπισης των αλλεργιών στα παιδιά αλλάζουν συνεχώς και συγκεκριμένα στην Αυστραλία από το 1999 έως το 2007, υπήρχε μια σύσταση για «καθυστέρηση» των αλλεργιογόνων τροφίμων, μετά από αυτό το 2008, οι γονείς ενημερώθηκαν να «μην καθυστερούν» και από το 2016, υπήρξε νέα σύσταση ότι οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να «εισάγουν αλλεργιογόνα τρόφιμα νωρίς και συχνά».
Σύμφωνα με τη μελέτη – με επικεφαλής το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) και το John James Medical Center – στη δεκαετία του 1990 οι περισσότερες οδηγίες συνιστούσαν την αποφυγή αλλεργιογόνων τροφών μέχρι την ηλικία ενός έως τριών ετών και η αποφυγή αυτών των τροφών στη βρεφική ηλικία έγινε ευρέως διαδεδομένη. Μέχρι το 2008, αυτή η συμβουλή αφαιρέθηκε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με βάση τα αυξανόμενα στοιχεία ότι η καθυστέρηση των αλλεργιογόνων τροφίμων είχε συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας.
Ο Δρ Raymond Mullins, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, είπε ότι η αύξηση των ποσοστών τροφικής αλλεργίας μεταξύ των παιδιών της Αυστραλίας φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια σταθερή αύξηση για αρκετές δεκαετίες. «Στα παιδιά, ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης μειώθηκε από 17,6% ετησίως μεταξύ 1999 και 2007, σε 6,2% ετησίως μεταξύ 2008 και 2015 και στη συνέχεια 3,9% ετησίως από το 2016».
«Μια επιβράδυνση στα ποσοστά αύξησης των εισαγωγών σε τροφική αναφυλαξία σημειώθηκε επίσης σε άτομα ηλικίας πέντε έως 14 ετών, που γεννήθηκαν μετά τις αλλαγές του 2008».
Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται μετά από μια μελέτη -που επίσης διεξήχθη από το MCRI- πέρυσι και διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στις οδηγίες είχαν οδηγήσει σε μείωση κατά 16% της αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των βρεφών και σημείωσε σημαντική αύξηση στους γονείς που εισάγουν το φιστίκι στη διατροφή των μωρών τους.
Πηγή: New Food