Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «ενισχύει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος» και όχι μόνο!
Εάν το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για τα βρέφη, τότε η διατροφή της εγκύου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να τροποποιήσει ή ακόμα και να αυξήσει τη χημική περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος, με πιθανά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Το έξτρα παρθένο λάδι στη σαλάτα της εγκύου, πλούσιο σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς τα ευεργετικά συστατικά διαπερνούν ακόμη και τον φραγμό του πλακούντα, βελτιώνοντας την ανάπτυξη του εμβρύου .
Πρόκειται για τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης σχετικά με την μετάδοση φυτικών ενώσεων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από τη μητέρα στους απογόνους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Τα ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με την επικεφαλής της συγγραφής, Δρ Maria Rodrigues-Lagunas βασίζονται σε δοκιμές με θηλυκούς αρουραίους που τρέφονταν με ελαιόλαδο για έξι εβδομάδες. Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος εντόπισε χημικά παράγωγα στις μητέρες και τα νεογνά τους. Αποδείχτηκε ότι τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το DNA.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εντοπίστηκε χαμηλότερος κίνδυνος άσθματος σε μητέρες που έχουν καταναλώσει σταθερή ποσότητα ελαιόλαδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μωρά τους είχαν πιο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο ρινίτιδας και αλλεργιών.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εύκολο στην πέψη και βοηθά στη λειτουργία του στομάχου, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και τους κολικούς. Βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης D, σημαντική για τα μωρά και τα παιδιά που μεγαλώνουν γιατί ρυθμίζει το ασβέστιο. Ενθαρρύνει επίσης την πρόσληψη μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση των οστών και των μυών. Αυτό παρέχει στα παιδιά πρόσθετη προστασία από κατάγματα οστών στα τρυφερά τους χρόνια και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε μεγάλη ηλικία
ΠΗΓΗ: Independent