Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα τσιπς λαχανικών πιο υγιεινά από τα τσιπς πατάτας;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι τα τσιπς λαχανικών πιο υγιεινά από τα τσιπς πατάτας;
spot_img

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Ορισμένα τσιπς λαχανικών είναι στην πραγματικότητα λαχανικά, απλά ψημένα μέχρι να γίνουν τραγανά και έτοιμα προς συσκευασία. Τα περισσότερα από αυτά που θα δείτε στο ράφι είναι τσιπς από λάχανο, αλλά πολλές εταιρείες φτιάχνουν τσιπς από παντζάρια, καρότα και γλυκοπατάτες.

Η διαιτολόγος Abbey Sharp, τοποθετήθηκε σχετικά με το αν η επιλογή των τσιπς λαχανικών είναι πιο υγιεινή από ένα κανονικό τσιπ πατάτας.

«Τα πατατάκια λαχανικών έχουν ελαφρώς λιγότερες θερμίδες σε λιπαρά σε σύγκριση με τα κλασσικά πατατάκια Lay’s, αλλά τα Lay’s περιέχουν λίγο λιγότερους υδατάνθρακες και νάτριο και λίγο περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες»

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες και το νάτριο, τα τσιπς λαχανικών είχαν 17 γραμμάρια υδατανθράκων και 220mg νατρίου, ενώ τα κλασσικά Lay’s είχαν 15 γραμμάρια υδατανθράκων και 170mg νατρίου. Επιπλέον, τα Lays προσέφεραν 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης στη μερίδα τους, ενώ τα καλαμάκια λαχανικών δεν προσέφεραν τίποτα και στις δύο κατηγορίες.

«Οι πατάτες είναι λαχανικό, και παρά την παραπλανητική προώθηση, τα πατατάκια λαχανικών είναι επίσης φτιαγμένα από πατάτες», αποκάλυψε η διαιτολόγος. «Πιο συγκεκριμένα, από έναν συνδυασμό αμύλου πατάτας και αλεύρου πατάτας, οπότε είναι κάτι σαν, αλεσμένα πατατάκια», πρόσθεσε.

Η Sharp δήλωσε ότι πολλά από τα «πιο υγιεινά» συστατικά που περιλαμβάνονται σε ορισμένα τσιπς λαχανικών, όπως ο πελτές ντομάτας και η σκόνη σπανακιού, υπάρχουν κυρίως απλώς για να δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα. «Υπάρχει επίσης πολύ περισσότερη επεξεργασία που πρέπει να γίνει σε ένα καλαμάκι λαχανικών, ενώ τα Lays είναι κυριολεκτικά μόνο πατάτες, λάδι και αλάτι», εξήγησε η διαιτολόγος.

«Οπότε, αν δεν θα αντιμετωπίζατε τα Lays ως υποκατάστατο των λαχανικών, δεν θα υπέθετα ότι και τα πατατάκια λαχανικών είναι καλή αντικατάσταση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο