Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλλειψη ιωδίου: Το διατροφικό πρόβλημα από το παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈλλειψη ιωδίου: Το διατροφικό πρόβλημα από το παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών
spot_img

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη και την ήπια ανεπάρκεια ιωδίου με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και γλωσσική καθυστέρηση στα παιδιά

Ένα δεκατριάχρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πρησμένο λαιμό. Οι εξετάσεις απέκλεισαν όλες τις αρχικές εκτιμήσεις των γιατρών. Το παιδί τελικά έπασχε από έλλειψη Ιωδίου.

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στο θαλασσινό νερό και σε ορισμένα εδάφη — κυρίως σε παράκτιες περιοχές. Ένας Γάλλος χημικός το ανακάλυψε κατά λάθος το 1811 όταν ένα πείραμα με στάχτη φυκιών δημιούργησε μια μωβ ρουφηξιά ατμού. Το όνομα ιώδιο προέρχεται από μια ελληνική λέξη που σημαίνει βιολετί χρώμα.

Το Ιώδιο επιτρέπει στον θυρεοειδή αδένα την παραγωγή ορμονών όπως είναι για παράδειγμα η θυροξίνη. Επίσης χάρη σε αυτό υπάρχει έλεγχος των επιπέδων ενέργειας. Το Ιώδιο είναι αναγκαίο για τον οργανισμό, για να μπορεί να παραχθεί η θυρορμόνη. Εάν τα επίπεδα Ιωδίου είναι χαμηλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκοιλιότητα και έλλειψη βάρους. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα όπως είναι η αδυναμία συγκέντρωσης, το αίσθημα θλίψης, το ξηρό δέρμα, το πρήξιμο στο πρόσωπο και η τριχόπτωση.

Η Βρογχοκήλη είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος διογκώνεται. Μερικές φορές αυτή η διόγκωση είναι εμφανής και μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο στον λαιμό. Η Βρογχοκήλη μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην κατάποση ή να φέρει δύσπνοια. 

Πριν από έναν αιώνα, η έλλειψη ιωδίου επηρέαζε έντονα τα παιδιά. Μερικά από τα παιδιά ήταν ασυνήθιστα κοντά, κωφά, διανοητικά καχεκτικά και είχαν άλλα συμπτώματα ενός συνδρόμου που κάποτε ήταν γνωστό ως «κρετινισμός». Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα δίνοντας σε όλους θαλασσινά, αλλά έμαθαν ότι το ιώδιο μπορεί ουσιαστικά να μπει στο επιτραπέζιο αλάτι. Το ιωδιούχο αλάτι έγινε διαθέσιμο για πρώτη φορά το 1924. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, περισσότερο από το 70% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι. Το ψωμί και ορισμένα άλλα τρόφιμα επίσης εμπλουτίστηκαν με ιώδιο και η έλλειψη ιωδίου σχεδόν εξαλείφθηκε.

Γιατί επιστρέφει η έλλειψη ιωδίου;

Σήμερα, οι άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερο ιώδιο λόγω των αλλαγών στη διατροφή και την παραγωγή τροφίμων. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος της διατροφής, και παρόλο που περιέχουν πολύ αλάτι, δεν είναι ιωδιούχο. Οι κορυφαίες μάρκες ψωμιού δεν προσθέτουν πλέον ιώδιο.

Ακόμη κι εκείνοι που αλατίζουν το φαγητό τους, η μόδα τώρα είναι να χρησιμοποιούν αλάτι κοσέρ, αλάτι Ιμαλαΐων ή άλλα μη ιονισμένα προϊόντα. «Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει γιατί υπάρχει ιώδιο στο αλάτι», εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Πιρς του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης. Είναι ηγέτης στο Iodine Global Network, μια μη κυβερνητική υπηρεσία που εργάζεται για την εξάλειψη των διαταραχών ανεπάρκειας ιωδίου.

Οι ερευνητές αναφέρουν όλο και περισσότερο χαμηλά επίπεδα ιωδίου σε έγκυες γυναίκες και σε άλλους ανθρώπους, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στα νεογέννητά τους. Και υπάρχει επίσης ένας πολύ μικρός, αλλά αυξανόμενος αριθμός αναφορών για έλλειψη ιωδίου στα παιδιά.

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν όλο και περισσότερο ότι βλέπουν ήπια ανεπάρκεια ιωδίου σε έγκυες γυναίκες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε περίπου 460 έγκυες γυναίκες στην πόλη Λάνσινγκ διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτές δεν έπαιρναν αρκετό.

Πολλές προγεννητικές βιταμίνες δεν περιέχουν ιώδιο, σημείωσε ο Jean Kerver, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να ελέγχουν τις ετικέτες για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν πολυβιταμίνες ή προγεννητικά συμπληρώματα με ιώδιο.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη και την ήπια ανεπάρκεια ιωδίου με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και γλωσσική καθυστέρηση στα παιδιά.

Πώς θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη Ιωδίου

  • Να καταναλώνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μια μερίδα ψάρι.
  • Να τρώτε αυγό ακόμη και καθημερινά.
  • Φροντίστε το γάλα που καταναλώνετε να είναι ενισχυμένο με Ιώδιο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο