Τα μήλα έχουν πολλές ποικιλίες και χρώματα, αλλά ποιο έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία;
Το φθινόπωρο πλησιάζει και ξεκινά η συγκομιδή μήλων. Υπάρχει άραγε κάποιο είδος ή χρώμα μήλου που είναι πιο θρεπτικό από άλλα;
Όσον αφορά το χρώμα, τα μήλα μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ πράσινου, κίτρινου, κόκκινου και συχνά έχουν μείγμα χρωμάτων. «Τα μήλα έχουν πολλές ποικιλίες και χρώματα, αλλά όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, η διαφορά μεταξύ τους είναι ελάχιστη», υποστηρίζει η πιστοποιημένη διαιτολόγος-διατροφολόγος Kelley Springer της New York Apple Association.
«Ωστόσο, τα μήλα με πιο σκούρα κόκκινη ή μοβ φλούδα, έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα», εξηγεί η Springer.
«Το ρητό “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” έχει μεγάλη δόση αλήθειας», λέει η Diane Lindsay-Adler από το Boston Children’s Health Physicians. «Τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων. Τα πράσινα μήλα παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό, το οποίο μελετάται για πιθανές προστατευτικές επιδράσεις κατά των καρκινικών όγκων. Αλλά και τα κίτρινα μήλα έχουν καροτενοειδή, που μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και οφθαλμικών παθήσεων», υποστηρίζει η Lindsay-Adler.
Ενώ δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στα μήλα σε σχέση με το χρώμα τους, οι διαφορετικές ποικιλίες μήλων μπορούν να καλύψουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.
Τα πράσινα μήλα είναι “χαμηλότερα σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες”, δήλωσε η Lindsay-Adler, πράγμα που σημαίνει ότι είναι “μια καλή επιλογή για όσους παρακολουθούν την πρόσληψη ζάχαρης”.
“Τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά των μήλων είναι χρήσιμα για τη διατήρηση υγιούς σακχάρου στο αίμα”, είπε.
«Μια μελέτη διαπίστωσε ότι “οι γυναίκες που έτρωγαν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν κανένα. Τα μήλα είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς. Η πηκτίνη που περιέχουν είναι πρεβιοτικό, παρέχοντας τροφή για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Το θρεπτικό περιεχόμενο των μήλων συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα», συμπληρώνει η Springer.