Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους  

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστήμονες αμφισβητούν και καταγγέλουν μελέτη, που υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην απώλεια βάρους  
spot_img

Βλέπουν «Απίθανα χαρακτηριστικά δεδομένων και ακραίες επιδράσεις του μηλόξυδου στην απώλεια βάρους»

Οι διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η αμφισβήτηση και ο ανταγωνισμός υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα κακό καθώς βοηθά στο έλεγχο του τι δημοσιεύεται και στην γόνιμη εξέλιξη της ίδιας της ιατρικής έρευνας.

- Advertisement -

Μια πρόσφατη δημοσίευση από τους Abou-Khalil et al που διερευνά τις επιδράσεις του μηλόξυδου (ACV) στη σύνθεση του σώματος και στα καρδιομεταβολικά αποτελέσματα είναι αυτή τη στιγμή ο λόγος διαφωνίας επιστημόνων.

Τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι 10-15 mL ημερήσιας κατανάλωσης μηλόξυδου οδηγεί σε μέση μείωση βάρους 7,0-7,4 kg (περίπου 9% της μάζας σώματος) σε 12 εβδομάδες. Δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων αυτών των αποτελεσμάτων για τη δημόσια υγεία και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, κάποιοι άλλοι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά τα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα και έχουν αντιρρήσεις.

Όπως υποστηρίζουν, «Η αναφερόμενη στατιστική ανάλυση είναι ακατάλληλη για σχεδιασμό πριν από τη μελέτη με πολλαπλές ομάδες. Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν πολλαπλά ανεξάρτητα τεστ, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο σφάλματος και δεν αντικατοπτρίζουν τον σχεδιασμό της μελέτης. Μια πιο έγκυρη προσέγγιση θα περιλαμβάνει αναλύσεις συνδιακύμανσης προσαρμοσμένες στη γραμμή βάσης ή κατάλληλα καθορισμένα γραμμικά μικτά μοντέλα. 

Επιπλέον, τα αναφερόμενα συνοπτικά δεδομένα υποδηλώνουν εξαιρετικά απίθανες κατανομές δεδομένων. Οι συγγραφείς στρατολόγησαν συμμετέχοντες ηλικίας 12-25 ετών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 27-34 kg/m . Χρησιμοποιήσαμε την Ανακατασκευή Παραμέτρων Δείγματος μέσω Επαναληπτικών Τεχνικών (SPRITE) για να ανακατασκευάσουν πιθανές κατανομές δεδομένων από τα αναφερόμενα μέσα και την SD. Το σχήμα 1 απεικονίζει τη μέση κατανομή από 25 λύσεις SPRITE για δεδομένα ΔΜΣ της ομάδας 1. Αυτό το σχήμα απεικονίζει μια περίεργα ισχυρή υπεροχή τιμών στο κατώτερο όριο (ΔΜΣ=27) και στο ανώτερο όριο (ΔΜΣ=34) του εύρους ΔΜΣ που καθορίζεται από κριτήρια ένταξης στη μελέτη. Αυτό το απίθανο μοτίβο εμφανίζεται και στις τέσσερις ομάδες μελέτης», υποστηρίζουν εκείνοι που αμφισβητούν την μελέτη.

Εικόνα 1

«Το Σχήμα 2Α απεικονίζει τη μέση κατανομή από 25 λύσεις SPRITE για δεδομένα ηλικίας ομάδας. Η μέση ανακατασκευασμένη κατανομή είναι κατά κύριο λόγο λοξή προς το κατώτερο όριο ηλικίας, με δυσανάλογη εκπροσώπηση συμμετεχόντων ηλικίας ακριβώς 12 ετών. Ορισμένες μεμονωμένες ανακατανομές δεν περιέχουν υπερ-αναπαράσταση στο κατώτερο όριο ηλικίας ( σχήμα 2Β ), αλλά αυτές οι κατανομές περιέχουν πολύ λίγους (ή μηδέν) συμμετέχοντες στο κέντρο του εύρους στρατολόγησης μεταξύ 17 και 21 ετών», συνεχίζουν οι αμφισβητίες.

Εικόνα 2

Και καταλήγουν: «Οι αναφερόμενες επιδράσεις του ACV στην απώλεια βάρους δεν συμφωνούν με παλαιότερες έρευνες για το μηλόξυδο.  Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Ανέφεραν ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές, αλλά δεν δόθηκαν συνοπτικά δεδομένα. Ελλείψει σημαντικών αλλαγών στη διατροφική πρόσληψη ή στη σωματική δραστηριότητα, ο πιο εύλογος μηχανισμός δράσης είναι η αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (BMR).

Με βάση τις αλλαγές στη σύσταση του σώματος που αναφέρθηκαν στις ομάδες 2 και 3 και τις εκτιμήσεις της ενεργειακής πυκνότητας των ιστών που αναφέρθηκαν από τον Hall οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν δημιουργήσει και να διατηρούν ένα εκτιμώμενο ημερήσιο έλλειμμα ενέργειας περίπου 400–500 kcal/ημέρα σε όλη τη δοκιμή, με υπονοούμενο έλλειμμα 700 kcal/ημέρα σε διαστήματα περίπου 4 εβδομάδων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ACV αύξησε το BMR έως και 40%-60%, ένα μέγεθος που συναγωνίζεται την επικίνδυνα ισχυρή 4-δινιτροφαινόλη, ή με κάποιο τρόπο παρήγαγε ένα μέγεθος απώλειας βάρους που συναγωνίζεται τα εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα αγωνιστές GLP-1 μέσω κάποιου άγνωστου εναλλακτικού μηχανισμού.

Εάν το μηλόξυδο μπορούσε να μιμηθεί αξιόπιστα τις επιδράσεις των αγωνιστών GLP-1 σε ένα κλάσμα του κόστους με ελάχιστες παρενέργειες, ο οικονομικός αντίκτυπος και ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία θα ήταν ουσιαστικά άνευ προηγουμένου.

Υπό το φως αυτών των εκτιμήσεων, επιδιώξαμε να λάβουμε τα ακατέργαστα δεδομένα της μελέτης για διευκρίνιση. Η δήλωση διαθεσιμότητας δεδομένων υποδεικνύει ότι “Όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τη μελέτη περιλαμβάνονται στο άρθρο ή μεταφορτώνονται ως συμπληρωματικές πληροφορίες”, αλλά δεν παρέχεται τίποτα. Πολλαπλές προσπάθειες για απόκτηση ακατέργαστων δεδομένων από τον αντίστοιχο συγγραφέα ήταν ανεπιτυχείς.

Δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στη δημόσια υγεία και την οικονομία αυτών των ευρημάτων, ελπίζουμε ότι οι ερευνητές θα δώσουν ικανοποιητική απάντηση σε αυτές τις παρατηρήσεις και θα τηρήσουν τις δηλωμένες δεσμεύσεις τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα δεδομένων για να καταστεί δυνατή η ανεξάρτητη αναθεώρηση των δεδομένων».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα