Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα
spot_img

Η σημασία της σωστής ποικιλίας φυτικών τροφών.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι επαρκής σε πρωτεΐνες, αλλά είναι επαρκής και στα κρίσιμα αμινοξέα που απαιτεί ο οργανισμός;

- Advertisement -

Για να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One ανέλυσε τη διατροφική πρόσληψη 193 μακροχρόνιων χορτοφάγων μέσω τετραήμερων ημερολογίων διατροφής. Οι ερευνητές εξέτασαν όχι μόνο τη συνολική ποσότητα πρωτεϊνών αλλά και την επάρκεια συγκεκριμένων απαραίτητων αμινοξέων και κυρίως την πεπτικότητα αυτών των θρεπτικών στοιχείων, δηλαδή κατά πόσο ο οργανισμός τα απορροφά και τα χρησιμοποιεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 75% των συμμετεχόντων πληρούσε τις γενικές απαιτήσεις για ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Ωστόσο, όταν λήφθηκε υπόψη ο βαθμός απορρόφησης των αμινοξέων, μόνο οι μισοί κάλυπταν τις ανάγκες για λυσίνη και λευκίνη, δύο βασικά αμινοξέα που είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη ρύθμιση μεταβολικών λειτουργιών.

Η λυσίνη και η λευκίνη χαρακτηρίζονται ως τα πιο περιοριστικά αμινοξέα σε χορτοφαγικά μοντέλα διατροφής, καθώς πολλά φυτικά τρόφιμα περιέχουν ελάχιστες ποσότητες αυτών ή σε μορφή που δεν απορροφάται αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Η λυσίνη, για παράδειγμα, σπανίζει σε δημητριακά αλλά είναι πλούσια σε όσπρια. Η λευκίνη, από την άλλη, σχετίζεται με την αναγέννηση των μυών και είναι σημαντική σε περιόδους αυξημένων φυσικών ή διατροφικών αναγκών.

Η επάρκεια πρωτεΐνης σε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή δεν εξασφαλίζεται απλώς με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας τροφής, καθώς χρειάζεται ισορροπημένος συνδυασμός φυτικών πηγών, όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων, στις ποσότητες και στη μορφή που μπορεί να αξιοποιήσει το σώμα.

Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τρόπους ενίσχυσης της πρόσληψης λυσίνης και λευκίνης σε φυτικά πρότυπα διατροφής. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι οι διατροφικές οδηγίες για χορτοφάγους και vegans πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα των πρωτεϊνών, όχι μόνο στην ποσότητα.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι στις διατροφικές ελλείψεις είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως οι αθλούμενοι. Για τις ομάδες αυτές, η έλλειψη βασικών αμινοξέων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα και την ανοσολογική αντίδραση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα