Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να τρώμε κρύα τα ζυμαρικά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί πρέπει να τρώμε κρύα τα ζυμαρικά
spot_img

Τα οφέλη των ανθεκτικών αμύλων για την υγεία.

Η κατανάλωση ζυμαρικών θεωρείται από πολλούς ένα διατροφικό «παραστράτημα» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλούς υδατάνθρακες, που μπορούν να αυξήσουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα.

- Advertisement -

Ωστόσο, μια απλή αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσής τους μπορεί να τα κάνει πιο ωφέλιμα: Η ψύξη και η επαναθέρμανσή τους μετατρέπουν μέρος του αμύλου τους σε ανθεκτικό άμυλο, μια μορφή φυτικών ινών που προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Κατά το μαγείρεμα, τα μόρια του αμύλου είναι χαλαρά και διασπώνται εύκολα από το σώμα, με αποτέλεσμα την ταχεία απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αν όμως τα ζυμαρικά ή το ρύζι ψυχθούν μετά το μαγείρεμα, τα μόρια του αμύλου αναδιατάσσονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναδιαβάθμιση. Αυτό τα καθιστά πιο ανθεκτικά στη διάσπαση, μειώνοντας τον γλυκαιμικό τους δείκτη και βελτιώνοντας την αφομοίωσή τους από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικά άμυλα συμβάλλει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Παράλληλα, η πέψη τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια, οδηγώντας σε αυξημένη καύση θερμίδων. Επιπλέον, η επαναθέρμανση των ψυχρών ζυμαρικών διατηρεί τα ανθεκτικά άμυλα, καθιστώντας δυνατή την κατανάλωση ζεστού γεύματος με τα ίδια διατροφικά οφέλη.

Για τη μέγιστη μετατροπή των απλών αμύλων σε ανθεκτικά, τα ζυμαρικά και το ρύζι θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν καταναλωθούν ή επαναθερμανθούν.

Είναι, επίσης, σημαντικό να ψύχονται αμέσως μετά το μαγείρεμα για να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηρίων και τροφιμογενών παθήσεων. Έτσι, μια απλή αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζυμαρικών μπορεί να τα μετατρέψει από «παρασπονδία» σε διατροφικό σύμμαχο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα