Τι δεν πρέπει να λένε οι γονείς προκειμένου να μην επιδεινωθεί η σχέση των παιδιών με το φαγητό
Οι μπάμιες, τα φασολάκια, οι φακές και το μπρόκολο, είναι ο εφιάλτης τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, που κάθε φορά έρχονται αντιμέτωποι με μία επίμονη άρνηση την οποία πρέπει να νικήσουν. Το να πείσεις λοιπόν, τα πιο επιλεκτικά και δύσκολα μέλη της οικογένειας να φάνε θρεπτικά γεύματα είναι μία πρόκληση την οποία πολλές φορές οι γονείς διαχειρίζονται με λάθος τρόπο.
Η οικογενειακή ψυχολόγος Fiona Yassin όπως δημοσιεύει η mirror, προειδοποιεί τους γονείς να αποφεύγουν ορισμένες φράσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου, καθώς μπορούν να βλάψουν τη σχέση του παιδιού με το υγιεινό φαγητό και να το οδηγήσουν σε ανθυγιεινές επιλογές. Σύμφωνα με την Yassin οι φράσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά και δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση είναι οι εξής:
Να το φας όλο! Να καθαρίσεις το πιάτο…
Λάθος! Αυτή η εντολή προκαλεί τρόμο και προτρέπει σε συμπεριφορά πέραν των δυνατοτήτων του. Ένας ενήλικας μπορεί να συνεχίσει να τρώει εάν έχει χορτάσει; Η απάντηση είναι όχι και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με ένα παιδί. Εάν το αναγκάσετε να φάει παραπάνω απ’ ότι αντέχει, το προτρέπετε να αγνοήσει τους υποδοχείς του εγκεφάλου. Συνεπώς πρέπει τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μέχρι να χορτάσουν και να σταματούν μόλις νιώσουν το αίσθημα της πληρότητας. Συμπερασματικά το παιδί πρέπει να μάθει από μικρό να ακούει το σώμα του.
Εάν φας το φαγητό σου θα φας και γλυκό
Είναι μεγάλο λάθος η επιστράτευση μίας ανθυγιεινής πρότασης ως ανταμοιβή, προκειμένου να καταναλωθεί ένα υγιεινό φαγητό. Αυτού του είδους η ανταμοιβή προκαλεί μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες: «Αφού το γλυκό είναι βραβείο… θα είναι καλό!». Άρα οι μπάμιες είναι αγγαρεία ενώ το παγωτό είναι η επιβράβευση… κάτι πολύτιμο, ένας θησαυρός. Επιπλέον αυτού του είδους η ανταμοιβή έχει πολύ ζάχαρη, αλάτι, περιττές θερμίδες, trans λιπαρά και καθόλου θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να ανταμείψετε το παιδί σας, με ένα χαμόγελο, με ένα βιβλίο, με λόγια αγάπης και χαράς!
Φάε γιατί αλλιώς δεν θα ψηλώσεις
Σύμφωνα με την ψυχολόγο η επιστράτευση συνεπειών και απειλών, μπορεί να ενθαρρύνει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Απομακρύνει το παιδί από την απόλαυση του φαγητού, το οποίο συνδέει μόνο με τον στόχο την ανάπτυξη. Επιπλέον μπορεί το παιδί να αισθανθεί τύψεις ή το αίσθημα της αποτυχίας, εάν τελικά δεν φάει το φαγητό του.
Είσαι πολύ δύσκολος με το φαγητό!
Αυτή η φράση-κατηγορία λέγεται σε στιγμές απόγνωσης και κούρασης από την πλευρά του γονιού για να συνετίσει το παιδί, αλλά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Yassin το να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά, όχι μόνο έχει αρνητική επίδραση στο πως βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα τα ωθεί να υιοθετήσουν αυτή την ταυτότητα.
Μπλιάχ… αυτό δεν θα το έτρωγα με τίποτα
Οι διατροφικές επιλογές των γονιών επηρεάζουν ακούσια το παιδί. Άρα μία τέτοια φράση που ίσως ειπωθεί από τον γονιό-πρότυπο όταν το παιδί πει πως στον παιδικό σταθμό έφαγε βραστά καρότα είναι μέγα λάθος! Εάν οι γονείς τρώνε σωστά, είναι ένα πρώτο βήμα για να ακολουθήσει και το παιδί υγιεινή διατροφή στην ενήλικη ζωή του. Επομένως εάν σε κάποιον από τους γονείς δεν αρέσουν τα όσπρια ή τα βραστά λαχανικά δεν είναι ανάγκη να το φωνάζει. Το αντίθετο μάλιστα, επιβάλλεται να τα εντάξει στο εβδομαδιαίο μενού και να τα απολαύσει μαζί με το παιδί.