Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει την αντίληψη και την αποδοχή των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ απώλεια ακοής επηρεάζει την αντίληψη και την αποδοχή των τροφίμων
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης πάνω σε ομάδα με απώλεια ακοής.

Το να τρώτε έξω με φίλους και οικογένεια είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Το φαγητό, τα ποτά, η εξυπηρέτηση, το γεγονός ότι κανείς δεν χρειάζεται να πλύνει τα πιάτα. Είναι όλα μέρος του πακέτου.

Ωστόσο, με την απώλεια ακοής, μπορεί να προκύψουν προκλήσεις για το φαγητό έξω. Ενώ οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες στο δείπνο μπορεί να διασκεδάζουν, τα άτομα που έχουν προβλήματα ακοής αγωνίζονται να υπομείνουν την εμπειρία.

Τι κάνει το φαγητό έξω τόσο δύσκολο, ακόμη και με ακουστικά βαρηκοΐας; Πολύ απλά, ο θόρυβος! Πολλά δημοφιλή καταστήματα εστίασης έχουν θόρυβο που πλησιάζει το σημείο να δημιουργήσει βλάβη στα αυτιά. Προφανώς, αυτό καθιστά τη συζήτηση σχεδόν αδύνατη, ακόμη και αν δεν έχετε απώλεια ακοής. Τι προκαλεί όλη αυτή τη φασαρία;

Πρώτον, υπάρχει η μουσική, η οποία συχνά δεν είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο, αλλά στο επίκεντρο. Οι ανοιχτές κουζίνες είναι ένας άλλος εχθρός των ουσιαστικών συζητήσεων στα εστιατόρια. Αν και θεωρητικά είναι μια διασκεδαστική ιδέα, μια ανοιχτή κουζίνα σημαίνει ότι το χτύπημα των κατσαρολών και οι φωνές των παραγγελιών γίνεται για να το ακούν όλοι οι θαμώνες.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την κακή ακουστική, ένα παρακείμενο μπαρ και μια γεμάτη τραπεζαρία, καθιστούν σχεδόν αδύνατο για ανθρώπους με φυσιολογική ακοή να καταλάβουν ο ένας τον άλλον χωρίς να φωνάζουν, πόσο μάλλον για εκείνους με απώλεια ακοής.

Ο δυνατός θόρυβος στο παρασκήνιο αποτελεί σημαντική πρόκληση στην κοινωνική εστίαση για την κοινότητα των ατόμων με προβλήματα ακοής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, είχε ως στόχο να προσδιορίσει την επίδραση της απώλειας ακοής στις εμπειρίες των ατόμων όσον αφορά την αντίληψη και την αποδοχή των τροφίμων και των περιβαλλόντων φαγητού, καθώς και την ενεργή συμμετοχή κατά τη διάρκεια του δείπνου, συγκρίνοντας τις δύο ομάδες φυσιολογικής ακοής και απώλειας ακοής.

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες φυσιολογικής ακοής και απώλειας ακοής κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αντίληψη και την αποδοχή τους για το σκορδόψωμο και τα τσιπς πίτα, ενώ γευμάτιζαν μαζί σε ένα εντυπωσιακό δωμάτιο που είχε σχεδιαστεί για να αναπαράγει την ατμόσφαιρα ενός τοπικού εστιατορίου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια ενός κοινωνικού τραπεζιού, ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την αντίληψη και την εμπειρία των περιβαλλόντων φαγητού, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις και τις δεσμεύσεις τους.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα απώλειας ακοής, σε σύγκριση με την ομάδα φυσιολογικής ακοής, παρουσίασε μεγαλύτερη αποδοχή για την υφή του ψωμιού με σκόρδο και αντιλήφθηκε τις γεύσεις του ως λιγότερο έντονες. Σε αντίθεση με την ομάδα φυσιολογικής ακοής, η ομάδα απώλειας ακοής δεν παρουσίασε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αντιλαμβανόμενης έντασης των ήχων δαγκώματος και της τραγανότητας των τσιπς πίτας.

Η ομάδα απώλειας ακοής ανέφερε ότι απολάμβανε τη συνάντηση και το δείπνο με αγνώστους σημαντικά λιγότερο συχνά από την ομάδα φυσιολογικής ακοής. Η ομάδα απώλειας ακοής παρουσίασε επίσης σημαντικά λιγότερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια μιας εξόδου για φαγητό από την ομάδα φυσιολογικής ακοής.

Η παρούσα μελέτη παρέχει εμπειρικές αποδείξεις ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει την αντίληψη και την αποδοχή των τροφίμων που καταναλώνουν τα άτομα, καθώς και την εμπλοκή τους σε γευστικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια κοινωνικών γευμάτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο