Μια μείωση κατά 1% του σωματικού βάρους ισούται σχεδόν με ένα χρόνο γνωστικής λειτουργίας.
Έχει αποδειχθεί πως οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων με ένα τρόπο παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνουν τη γνωστική κατάσταση, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης έδειξαν ότι η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα είχε καλύτερα αποτελέσματα σε ένα τεστ μνήμης, ενώ άλλη πως ο διατροφικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.
Άλλη μια έρευνα που επικεντρώνεται ειδικά στη γήρανση του εγκεφάλου έδειξε ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που οδηγούν σε μείωση μόλις 1% του σωματικού βάρους μπορούν να συσχετιστούν με τη μείωση της «αναμενόμενης γήρανσης του εγκεφάλου» κατά σχεδόν εννέα μήνες. Η υπερεκτίμηση της ηλικίας του εγκεφάλου αναφέρεται στο πότε ο εγκέφαλός μας φαίνεται μεγαλύτερος από το αναμενόμενο σε μια δεδομένη ηλικία. Αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και κατάθλιψη, αλλά έχει παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Η κατανόηση των ερευνητών, για τα νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία βελτιώνεται και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο όγκο εγκεφάλου και τροποποιημένη συνδεσιμότητα, που σημαίνει αλλαγές στη σύνδεση ή τη σχέση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου. Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν ποιες παρεμβάσεις, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν αυτή τη γήρανση του εγκεφάλου. «Με τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται, ο εντοπισμός παρεμβάσεων που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου θα μπορούσε να έχει σημαντικές κλινικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Οι ερευνητές για τη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, για να υπολογίσουν την αναμενόμενη ηλικία του εγκεφάλου από τις εικόνες πολλών υγιών ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουν πόσο αναμένεται να γεράσει ο εγκέφαλος με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, παρατήρησαν την ηλικία του εγκεφάλου παχύσαρκων ατόμων πριν και μετά από μια 18μηνη υγιεινή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης για να προσδιορίσουν εάν ο εγκέφαλός τους είχε γεράσει όσο αναμενόταν. Ονόμασαν τη διαφορά μεταξύ της αναμενόμενης και της παρατηρούμενης γήρανσης ως «εξασθένιση της ηλικίας του εγκεφάλου».
Στα 20 χρόνια από το 1990 έως το 2010, η ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώθηκαν σχεδόν τριπλασιάστηκε. Με την αυξανόμενη κατανάλωση αυτών των τύπων τροφίμων, αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά στη σημερινή κοινωνία. Αλλά για πολλούς, η ζωή είναι πολυάσχολη και ο χρόνος είναι λιγοστός, καθιστώντας την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής πιο δύσκολη.
Όσον αφορά την άσκηση, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη και μικρά καθημερινά μέτρα, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών αντί να παίρνετε το ασανσέρ, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Οι ερευνητές παραδέχονται όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τον οριστικό προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της παχυσαρκίας στη γήρανση του εγκεφάλου.