Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η «πρωτόγονη» δίαιτα που μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και οδηγεί σε απώλεια βάρους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ «πρωτόγονη» δίαιτα που μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και οδηγεί σε απώλεια βάρους
spot_img

Tα «σύγχρονα», επεξεργασμένα γεύματα έχουν συμβάλει στην εκτίναξη των ποσοστών παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Η τήρηση μιας πιο «πρωτόγονης» διατροφής που δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, μοσχάρι ή σιτάρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

- Advertisement -

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα σύγχρονα γεύματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν συμβάλει στην εκτίναξη των ποσοστών παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, μια νεοαναπτυγμένη διατροφή, εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική, είπαν. Μια ομάδα, από το University College του Cork, στρατολόγησε 30 άτομα, τα οποία είτε συνέχισαν να τρώνε κανονικά είτε δοκίμασαν τη δίαιτα «Non-Industrialised Microbiome Restore» (NiMe) για τρεις εβδομάδες.

Σε όσους έκαναν τη νέα δίαιτα δόθηκαν σχέδια γευμάτων εμπνευσμένα από το τι τρώνε οι άνθρωποι που ζουν στην αγροτική Παπούα Νέα Γουινέα.

Η δίαιτα έχει φυτική βάση, αποτελείται κυρίως από λαχανικά και όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, και είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και περιλαμβάνει μια μικρή μερίδα ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα με τη μορφή σολομού, κοτόπουλου ή χοιρινού κρέατος.

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται γαλακτοκομικά, βοδινό κρέας ή σιτάρι και είναι πολύ χαμηλή η περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Παραδείγματα γευμάτων περιλαμβάνουν μια μερίδα γλυκοπατάτας και μαύρα φασόλια για πρωινό, μαζί με ένα μπολ με μανταρίνια. Το μεσημεριανό γεύμα αποτελείται από μια σαλάτα ταμπουλέ, γεμάτη με πολλά τραγανά λαχανικά, ακολουθούμενη από μερικά αχλάδια. Τα σνακ περιλαμβάνουν αμύγδαλα και αποξηραμένα βερίκοκα. και η μέρα μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα δείπνο που αποτελείται από ψητό χοιρινό φιλέτο, ψητές πατάτες και αγκινάρες Ιερουσαλήμ, καθώς και λαχανοσαλάτα.

Άλλα γεύματα που καταναλώνονται τακτικά σε αυτές τις αγροτικές κοινότητες περιλαμβάνουν ρύζι, αγγούρι, λάχανο, μπιζέλια και κρεμμύδια.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατά μέσο όρο η δίαιτα μείωσε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης κατά 17%, μείωσε το σάκχαρο στο αίμα κατά 6% και μείωσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης – ένδειξη φλεγμονής και καρδιακής νόσου – κατά 14%. Παρόλο που οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά τη δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κανονικά.

Όλες οι βελτιώσεις συνδέθηκαν επίσης με ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων, το σπίτι τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία μας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μελλοντικές διατροφικές οδηγίες και να εμπνεύσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστατικών τροφίμων, καθώς και θεραπευτικών ουσιών που στοχεύουν στο μικροβίωμα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μοιραστούν τις συνταγές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ένα δωρεάν διαδικτυακό βιβλίο μαγειρικής, ώστε «όλοι να μπορούν να τις απολαύσουν και να βελτιώσουν την υγεία τους».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα