Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ικαρία: Η λίστα με τα 12 τρόφιμα που τρώνε οι υπεραιωνόβιοι κάτοικοι

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΙκαρία: Η λίστα με τα 12 τρόφιμα που τρώνε οι υπεραιωνόβιοι κάτοικοι
spot_img

12 τροφές που υπάρχουν σε ένα Ικαριώτικο τραπέζι.

   Οι Ικαριώτες φημίζονται για τα πανηγύρια, τη χαλαρότητα που τους διακατέχει, την απουσία αίσθησης του χρόνου αλλά και για κάτι άλλο, την μακροζωία. Μάλιστα όπως είπε ένας αιωνόβιος στον εμπειρογνώμονα μακροζωίας Dan Buettner, είναι μια από τις λίγες Γαλάζιες Ζώνες σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν». Το 2009, Έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών συμμετεχόντων ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αποκαλύφθηκε πως είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 από τους Αμερικανούς. 

    Να ευθύνεται το κλίμα; H τοποθεσία ή το φαγητό που δίνει στο συγκεκριμένο κόσμο αυτό το αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό;  Η Diane Kochilas, αφορμώμενη από την Ικαριώτικη της καταγωγή, μοιράζεται στο CNBC 12 φαγητά που καταναλώνουν εθιμοτυπικά ως οικογένεια της Ικαρίας.

1. Όσπρια

   “Αυτά είναι από τα βασικά συστατικά του ικαριώτικου τρόπου διατροφής”, λέει. Η προσθήκη οσπρίων όπως ρεβύθια, γίγαντες, φακές και φάβα καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μακροζωία και μπορεί να σας βοηθήσει να αποσύρετε σταδιακά το κρέας από τη διατροφή.

2. Σκόρδο

Οι σύγχρονοι Ικαριώτες “ορκίζονται στο σκόρδο”, λέει χαρακτηριστικά. Το σκόρδο κάνει σχεδόν τα πάντα πιο νόστιμα, υποστηρίζει, ενώ παράλληλα γλυκαίνει καθώς μαλακώνει και μαγειρεύεται, προσδίδοντας μια σχεδόν καραμελωμένη γεύση σε τόσα πολλά διαφορετικά φαγητά.

3. Σιτηρά

Τα δημητριακά όπως το πλιγούρι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής της Ικαρίας. Επίσης ζυμαρικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, με βάση τα φασόλια, όπως ζυμαρικά με ρεβίθια και φακές

4. Βότανα

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα ντουλάπι γεμάτο με αποξηραμένα βότανα, λέει, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων εμπεριέχονται στη γνώση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Τα βασικά αποξηραμένα βότανα περιλαμβάνουν:

  • φύλλα δάφνης
  • Ρίγανη
  • Αλμυρά
  • Θυμάρι
  • Μέντα

5. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι και τα καρύδια,

είναι ένα σημαντικό συστατικό σε πολλές από τις συνταγές με βάση τα φυτά και παραδοσιακά αποτελούν σημαντικό συστατικό στην ελληνική τοπική μαγειρική, υποστηρίζει.

6. Ελιές

Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από τους προϊστορικούς χρόνους.

Στην Ελλάδα τρώγονται παραδοσιακά μόνα τους ή σε σαλάτες. “Μου αρέσει να τα συνδυάζω με βασικά ντουλάπια όπως φασόλια ή ζυμαρικά και άλλα δημητριακά”, λέει.

7. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η καθοριστική τροφή της μεσογειακής διατροφής και το απόλυτο must στο ντουλάπι.Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση, τη δίαιτα της Ικαρίας, αποδίδονται στις ιδιότητες του ελαιολάδου για την υγεία.

8. Θαλασσινό αλάτι

“Στην Ικαρία, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι που συγκεντρώνεται στις μικρές φυσικές αλυκές που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής του νησιού εδώ και αιώνες”, σημειώνει. Επίσης τονίζει πως έχει καλύτερη γεύση από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι επεξεργασμένο σε μεγάλο βαθμό.

9. Μέλι

Η καθημερινή κατανάλωση μελιού είναι ένα από τα μυστικά μακροζωίας των νησιωτών. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, και, σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά, βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. “Πολλοί άνθρωποι εδώ τρώνε μια κουταλιά κάθε πρωί”, λέει.

10. Αποξηραμένα φρούτα

Τα σύκα και οι σταφίδες είναι δύο αποξηραμένα φρούτα που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της σε κάθε λογής αλμυρά πιάτα, ειδικά σε σαλάτες και πιάτα με ρύζι, λέει η Kochilas.

11. Γιαούρτι

Το παραδοσιακό γιαούρτι στην Ικαρία παράγεται με κατσικίσιο γάλα και έχει νόστιμη ξινή γεύση και κρεμώδη υφή.

12. Φέτα και παρόμοια τυριά

Σχεδόν όλα τα τυριά που φτιάχνουν οι Ικαριώτες και το φαγητό παράγεται με γίδινο ή πρόβειο γάλα, όπως η φέτα. Μεγάλο μέρος του είναι φυσικά ζυμωμένο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο