Πώς να ενσωματώσετε τα μπαχαρικά στη διατροφή και την καθημερινότητά σας.
Τα μπαχαρικά ήταν κάποτε τόσο πολύτιμα που ολόκληρα έθνη έστελναν αποστολές μόνο για να ανακαλύψουν νέες διαδρομές προς την πηγή τους. Σήμερα, οι επιλογές είναι προσβάσιμες στα περισσότερα σουπερμάρκετ και με εκατοντάδες ποικιλίες.
Εκτός από τo ότι ενισχύουν το φαγητό μας, τα μπαχαρικά έχουν στην πραγματικότητα απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια εκτεταμένη μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of AOAC International, τα μπαχαρικά και τα βότανα διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς και ιδιότητες που επηρεάζουν γνώση και διάθεση.
Για παράδειγμα, η κανέλα , περιέχει cinnamedelhyde , η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ ο κουρκουμάς, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμά τις φλεγμονές , μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και κάνει το Αλτσχάιμερ πιο υποφερτό. Επιπλέον, το τζίντζερ βοηθά με την ναυτία και άλλες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.
Πώς και πότε να παίρνετε συμπληρώματα μπαχαρικών
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η διαιτολόγος Σουμπρίγια Λαλ στους The Epoch Times, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα μπαχαρικά έντονα και καυτερά, όπως για παράδειγμα το τσίλι, ενώ υπάρχουν άλλοι που τα απολαμβάνουν. Προτείνει, επίσης, την προσθήκη μπαχαρικών στο φαγητό μας αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα ως τις ιδανικές ώρες, καθώς το πρωί μπορεί να είναι αρκετά έντονη η επίδρασή τους καθώς ξυπνά ο οργανισμός και το βράδυ, κοντά στον ύπνο, η πέψη θα είναι πιο αργή.
Ενσωμάτωση μπαχαρικών στη διατροφή
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να εντάξετε τα μπαχαρικά στη διατροφή σας είναι η χρήση στο φαγητό. Χαρακτηριστικά, κάρι στο κοτόπουλο ή μοσχοκάρυδο στον καφέ latte σας είναι μόνο λίγοι τρόποι να δώσετε γεύση στο φαγητό σας, αλλά και ένα boost στην υγεία σας. Να θυμάστε, όμως, να τα μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο για να μην χάνουν τη θρεπτική τους αξία.
Μπαχαρικά στο φαγητό ή ως συμπλήρωμα;
Ορισμένοι διαιτολόγοι θεωρούν ότι η λήψη μπαχαρικών με τη μορφή συμπληρώματος, δηλαδή σαν κάψουλα ή χάπι, μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερή ποσότητα του συμπληρώματος που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε ημερήσια δόση 30 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης, που σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις και προληπτικές ιδιότητες του καρκίνου, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το συμπλήρωμα είναι ο ευκολότερος τρόπος. Υπάρχουν, όμως, και οι υπέρμαχοι της «φυσικής» προσέγγισης των μπαχαρικών, δηλαδή στην κανονική μορφή τους.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Όσον αφορά τα μπαχαρικά σε μορφή συμπληρώματος, η Κέιτι Τσάμπον, βραβευμένη, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, προτείνει να παίρνετε τη λήψη τους με άδειο στομάχι και με απόσταση περίπου δύο ωρών από τα άλλα τρόφιμα και φάρμακα, πάντα μετά από συμβουλή γιατρού.
Αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες στα μπαχαρικά, συνιστάται να μην παίρνει κανείς τη μέγιστη δόση αμέσως, αλλά σταδιακά, για να προσαρμοστεί αρμονικά το σώμα σε αυτά. Ένα άλλο ζήτημα για μερικούς είναι η δυσανεξία σε κάποιο μπαχαρικό ή σε μια πληθώρα μπαχαρικών, αν πάσχουν από ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) ή κάποια άλλη γαστρεντερική πάθηση. Το γιαούρτι μπορεί να είναι σύμμαχός σας στις καούρες. Σε περίπτωση που αυτές προκύψουν, τις ανακουφίζει.
Επειδή υπάρχουν ανησυχίες για μπαχαρικά που έχουν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα, είναι καλό να ελέγχετε την πηγή από όπου παίρνετε τα μπαχαρικά. Να προτιμάτε βιολογικές πηγές και, φυσικά, πιστοποιημένα προϊόντα.