Τα ευρήματα νέας μελέτης για τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς
Η κατανάλωση καρυδιών ως μέρος του πρωινού γεύματος φαίνεται να προσφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ οι επιδράσεις στην ταχύτητα σκέψης είναι σχεδόν άμεσες, τα οφέλη στη μνήμη κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο ώρες αργότερα – φαινόμενο που αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα καθυστέρηση στη δράση των θρεπτικών συστατικών των καρυδιών στον εγκέφαλο.
Στο πείραμα συμμετείχαν 32 υγιείς νέοι ενήλικες που, σε δύο διαφορετικές επισκέψεις, κατανάλωσαν ένα πρωινό με 50 γραμμάρια καρύδια αναμειγμένα σε μούσλι και γιαούρτι και ένα δεύτερο με πανομοιότυπη ενεργειακή αξία, στο οποίο τα καρύδια αντικαταστάθηκαν από βούτυρο. Στόχος ήταν να εντοπιστούν διαφορές στη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τη μνήμη και τη νευροφυσιολογική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σαφώς ταχύτερες αντιδράσεις σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας, δηλαδή σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, προγραμματισμό και έλεγχο παρορμήσεων, μετά την κατανάλωση του πρωινού με καρύδια. Ωστόσο, στις πρώτες ώρες η μνήμη τους, ιδίως στην ανάκληση λέξεων, φάνηκε ελαφρώς χειρότερη. Μόνο μετά την πάροδο έξι ωρών οι επιδόσεις τους στη μνήμη ξεπέρασαν εκείνες της ομάδας ελέγχου.
Η παρατήρηση αυτή υποστηρίχθηκε και από μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας με EEG, οι οποίες έδειξαν αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και τη μνήμη. Τα αιματολογικά ευρήματα ανέδειξαν πως οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και χαμηλότερα λιπαρά οξέα μετά την κατανάλωση καρυδιών, κάτι που πιθανώς διευκολύνει την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο κατά τις απαιτητικές πνευματικά περιόδους. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το πρωινό με καρύδια τους άφησε μια λιγότερο ευχάριστη αίσθηση, κυρίως λόγω της οσμής και της γεύσης, κάτι που φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή τους αμέσως μετά το γεύμα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function.