Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρύδια: Το “μυστικό” που κρύβεται πίσω από τα οφέλη τους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαρύδια: Το "μυστικό" που κρύβεται πίσω από τα οφέλη τους
spot_img

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς

Η κατανάλωση καρυδιών ως μέρος του πρωινού γεύματος φαίνεται να προσφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ οι επιδράσεις στην ταχύτητα σκέψης είναι σχεδόν άμεσες, τα οφέλη στη μνήμη κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο ώρες αργότερα – φαινόμενο που αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα καθυστέρηση στη δράση των θρεπτικών συστατικών των καρυδιών στον εγκέφαλο.

Στο πείραμα συμμετείχαν 32 υγιείς νέοι ενήλικες που, σε δύο διαφορετικές επισκέψεις, κατανάλωσαν ένα πρωινό με 50 γραμμάρια καρύδια αναμειγμένα σε μούσλι και γιαούρτι και ένα δεύτερο με πανομοιότυπη ενεργειακή αξία, στο οποίο τα καρύδια αντικαταστάθηκαν από βούτυρο. Στόχος ήταν να εντοπιστούν διαφορές στη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση, τη μνήμη και τη νευροφυσιολογική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σαφώς ταχύτερες αντιδράσεις σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας, δηλαδή σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, προγραμματισμό και έλεγχο παρορμήσεων, μετά την κατανάλωση του πρωινού με καρύδια. Ωστόσο, στις πρώτες ώρες η μνήμη τους, ιδίως στην ανάκληση λέξεων, φάνηκε ελαφρώς χειρότερη. Μόνο μετά την πάροδο έξι ωρών οι επιδόσεις τους στη μνήμη ξεπέρασαν εκείνες της ομάδας ελέγχου.

Η παρατήρηση αυτή υποστηρίχθηκε και από μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας με EEG, οι οποίες έδειξαν αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και τη μνήμη. Τα αιματολογικά ευρήματα ανέδειξαν πως οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και χαμηλότερα λιπαρά οξέα μετά την κατανάλωση καρυδιών, κάτι που πιθανώς διευκολύνει την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο κατά τις απαιτητικές πνευματικά περιόδους. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το πρωινό με καρύδια τους άφησε μια λιγότερο ευχάριστη αίσθηση, κυρίως λόγω της οσμής και της γεύσης, κάτι που φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή τους αμέσως μετά το γεύμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα