cibum team
Η αποτυχία του σώματος να απορροφήσει εύκολα την κουρκουμίνη αποτελούσε ένα αγκάθι για τους ιατρικούς ερευνητές, που αναζητούν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Texas A&M έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό μέσω μικροσκοπικών νανοσωματιδίων.
Ο Sanjay Garg και ο Δρ Ankit Parikh, καθηγητές φαρμακευτικής στο UniSA, είναι μέλη μιας διεθνούς ομάδας που έχει αναπτύξει ένα νανοσκευάσμα, το οποίο αλλάζει τη συμπεριφορά της κουρκουμίνης για να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητά της διά στόματος κατά 117%.
Οι ερευνητές, σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ζώα, έδειξαν ότι τα νανοσωματίδια που περιέχουν κουρκουμίνη όχι μόνο εμποδίζουν τη νοητική επιδείνωση, αλλά και αντιστρέφουν πιθανή βλάβη. Αυτό το εύρημα ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη κλινικών δοκιμών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Xin-Fu Zhou, νευροεπιστήμονας της UniSA, λέει ότι η νέα σύνθεση προσφέρει μια πιθανή λύση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση που καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, που είναι οι δύο βασικοί παθολογικοί παράγοντες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών, μικρών θραυσμάτων πρωτεΐνης που συσσωρεύονται στους εγκεφάλους των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ», λέει ο καθηγητής Zhou στο ScienceDaily.
Η ίδια μέθοδος χορήγησης δοκιμάζεται τώρα για να δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων.
“Για τη θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2) χρειάζεστε μια μορφή κουρκουμίνης που απορροφάται καλύτερα, γι ‘αυτό πρέπει να ενθυλακωθεί σε ένα νανοσκεύασμα”, λέει ο καθηγητής Garg.
“Η κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, προσφέρει μικρότερη ευαισθησία στον ιό HIV και σε άλλα ΣΜΝ”, λέει ο καθηγητής Garg.
Οι γυναίκες είναι βιολογικά πιο ευάλωτες στον έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις στο γυναικείο γεννητικό σύστημα εξασθενούν τον βλεννογόνο φραγμό. Η κουρκουμίνη, ωστόσο, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη φλεγμονή των γεννητικών οργάνων και να προσφέρει καλύτερο έλεγχο κατά της λοίμωξης από HSV-2, που θα βοηθούσε στην πρόληψη της λοίμωξης από HIV στον γυναικείο γεννητικό σύστημα.