Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιγούρα για συγκεκριμένες τροφές – Φταίει το σώμα ή το μυαλό μας;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΛιγούρα για συγκεκριμένες τροφές - Φταίει το σώμα ή το μυαλό μας;
spot_img

Τι θέλει να μας πει το στομάχι για τη γενικότερη υγεία μας;

«Άχ και να ‘χα τώρα λίγη σοκολάτα…» – «Πώς θα ήθελα τώρα ένα σνακ…»! Σε όλους έχει τύχει και δεν είναι μόνο θέμα ορμονών, ή πείνας… Τις περισσότερες φορές αυτές οι «λιγούρες» εμφανίζονται ακόμη κι αν πριν έχουμε φάει υπερβολικά!

- Advertisement -

Τι φταίει λοιπόν;

Η πιθανότερη εξήγηση για την αίσθηση αυτή έγκειται στο παιχνίδι του εγκεφάλου όταν δεν έχουμε φάει αρκετά, όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή θλιμμένοι, όταν δεν έχουμε απολαύσει το φαγητό, όταν πλήττουμε  κ.α. Είναι οι στιγμές που ο οργανισμός μας απελευθερώνει στρεσογόνες ορμόνες και στέλνει μήνυμα στο σώμα να αναζητήσει τροφή κυρίως πιο γευστική, πιο λιπαρή.

Όμως, υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, ότι δηλαδή η μεγάλη μας επιθυμία να φάμε κάτι συγκεκριμένο έγκειται στην ανάγκη του οργανισμού να μας ενημερώσει ότι έχει ανάγκη για κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, όπως βιταμίνες ή μέταλλα που ίσως λείπουν από την καθημερινή διατροφή μας.

Διαβάστε ακόμη: Τα 9 χειρότερα φρούτα για διαβητικούς

Έτσι, σύμφωνα με το βιβλίο του Dr. Bernard Jensen “The chemistry of Man”:

  • Αν λιγουρεύεσαι σοκολάτα για παράδειγμα σου λείπει μαγνήσιο,
  • αν επιθυμείς ψωμί έχεις ανάγκη από Άζωτο – πρωτεΐνη
  • Αν θες να μασάς πάγο μάλλον πρέπει να ελέγξεις τις αποθήκες του σιδήρου σου
  • Αν επιθυμείς να φας αλμυρά φαγητά, αλάτι και τα υποκατάστατα του μάλλον σου λείπει χλώριο
  • Τώρα αν έχει προτίμηση για υγρές – υδαρείς τροφές (κυρίως χυμούς) μάλλον δεν πίνεις αρκετό νερό και έχεις πάθει αφυδάτωση!

Η λύση, εφόσον θες να κρατήσεις κάποια ισορροπία στη διατροφή σου και δεν αφήνεσαι να ενδώσεις στην… κοιλιοδουλεία σου είναι να βρεις τα υποκατάστατα. Δηλαδή, τις τροφές που περιέχουν ό,τι σου λείπει αλλά με λίγες θερμίδες.

Για παράδειγμα αντί για σοκολάτα γιατί δε δοκιμάζεις ξηρούς καρπούς ή φρούτα;

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα