Οι Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν δύο διατροφικά πρότυπα: εκείνο της Μεσογειακής διατροφής και εκείνο μιας διατροφής με χαμηλή πρόσληψη λιπαρών, με τη συμμετοχή 1002 ατόμων σε βάθος επταετίας.
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα ωφέλη της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ). Σύμφωνα με την Unesco, η ΜΔ είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και περιλαμβάνει μια σειρά από δεξιότητες, γνώσεις και παραδόσεις σχετικά με την προετοιμασία των πρώτων υλών της διατροφής μας αλλά επίσης και τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιραζόμαστε και να καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά. Το γεύμα μαζί με άλλους ανθρώπους είναι ακρογωνιαίος λίθος της παράδοσης των λαών στην Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο αλλά και στην Πορτογαλία). Είναι μια στιγμή κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η ΜΔ δίνει έμφαση στην φιλοξενία, στο διάλογο και στη δημιουργικότητα και είναι ένας τρόπος διαβίωσης με σεβασμό στην διαφορετικότητα.
Νέα έρευνα
Πριν από λίγες μέρες (4 Μάη) δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet μια νέα έρευνα για την ΜΔ, με τίτλο: “Η μακροπρόθεσμη πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών: σύγκριση της ΜΔ και μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά”
Στην μελέτη αυτή, οι Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν δύο διατροφικά πρότυπα: εκείνο της Μεσογειακής διατροφής και εκείνο μιας διατροφής με χαμηλή πρόσληψη λιπαρών τροφίμων και συνέκριναν σε βάθος χρόνου ποια από τις δύο διατροφές προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών. Την μελέτη αυτή την ονομάζουν CORDIOPREV και στα πλαίσια αυτής της μελέτης, που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κόρδοβα στην νότια Ισπανία, μελέτησαν ανθρώπους με καρδιαγγειακές ασθένειες ηλικίας από 20 ως 75 ετών.
Η μελέτη είχε βάθος χρόνου 7 έτη και εστίασε σε έναν αριθμό καρδιαγγειακών ασθενειών όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακό θάνατο (η εκδήλωση αυτών των ασθενειών ήταν το λεγόμενο κύριο καταληκτικό σημείο – primary endpoint).
Στην CORDIOPREV συμμετείχαν 1002 ασθενείς οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: 500 άτομα πήραν μέρος στη διαιτητική ομάδα με χαμηλή πρόσληψη λιπαρών ενώ 502 άτομα έλαβαν την Μεσογειακή διατροφή. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 59,5 έτη και το 82,5% ήταν άντρες. Στον πίνακα 1 του άρθρου, μπορείτε να δείτε τις κύριες διαφορές μεταξύ των ομάδων (ιδιαίτερα στην κατανάλωση ελαιόλαδου, γαλακτοκομικών και κρασιού).
Το κύριο καταληκτικό σημείο παρατηρήθηκε σε 198 συμμετέχοντες: 87 που έλαβαν την ΜΔ και 111 της ομάδας των χαμηλών λιπαρών. Στη συνέχεια υπολογίσθηκαν οι αναλογίες κινδύνου (λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους – multivariable-adjusted hazard ratios, HRs), και βρέθηκαν να κυμαίνονται από 0,719 ως 0,753 υπέρ της ΜΔ (πίνακας 3). Αυτά τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή στους άντρες, με το κύριο καταληκτικό σημείο να παρατηρείται σε 67 από τους 414 (16,2%) της ομάδας της ΜΔ έναντι 94 από τους 413 (22,8%) για την ομάδα χαμηλών λιπαρών. Αντίθετα, σε 175 γυναίκες δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι ανώτερη μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στις πληροφορίες του πίνακα 1 του άρθρου και το σε ποια τρόφιμα δόθηκαν στην ομάδα της ΜΔ.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική διατροφή όχι μόνο έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών αλλά έναντι μιας σειράς ασθενειών που σχετίζονται με την φλεγμονή. Οι τροφές της Μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας (βλ. Αρχική Εικόνα) είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία μπορούν να μας προστατέψουν από πλήθος χρόνιων ασθενειών (π.χ. διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνος, έμφραγμα κλπ) αλλά και από τον covid-19, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο κείμενό μας στο cibum.gr.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι παράλληλα με την διατροφή μας, θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο, στην καθημερινή μας άσκηση και στο να τρώμε με παρέα.
Για την βιομηχανία τροφίμων, η έρευνα του παρόντος κειμένου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά για την προώθηση τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής (π.χ. με μορφή newsletter ή επισήμανση στον εταιρικό ιστότοπο).
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.