Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας – το οποίο συνηθίζουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες- μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης, ενώ τα γεύματα που λαμβάνονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτρέψουν τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.
Τα ευρήματα, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες συμπεριφορικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες – όπως εργαζομένων ξενοδοχείων, εργοστασίων, οδηγών φορτηγών, πρώτων βοηθειών και άλλων – οι οποίοι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 19 υγιείς νεαροί εργαζόμενοι (επτά γυναίκες και 12 άνδρες). Μετά από μια ρουτίνα προετοιμασίας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό πρωτόκολλο 14 ημερών που περιελάμβανε προσομοιωμένες συνθήκες νυχτερινής εργασίας με ένα από τα δύο προγράμματα γευμάτων. Μια ομάδα έτρωγε τη νύχτα για να μιμηθεί ένα τυπικό πρόγραμμα γευμάτων μεταξύ των νυχτερινών εργαζομένων και μια ομάδα έτρωγε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις αυτών των προγραμμάτων γευμάτων στους εσωτερικούς κιρκάδιους ρυθμούς δηλαδή την εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει όχι μόνο τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, αλλά και τον 24ωρο κύκλο σχεδόν όλων των πτυχών των σωματικών σας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νυχτερινή κατανάλωση αύξησε τα επίπεδα γλυκόζης – παράγοντα κινδύνου για διαβήτη – ενώ ο περιορισμός των γευμάτων μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, απέτρεψε αυτό το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, τα μέσα επίπεδα γλυκόζης για όσους έτρωγαν τη νύχτα αυξήθηκαν κατά 6,4% κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης νυχτερινής εργασίας, ενώ όσοι έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι μηχανισμοί πίσω από τα παρατηρούμενα αποτελέσματα είναι περίπλοκοι. Πιστεύουν ότι οι επιδράσεις του νυχτερινού φαγητού στα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης της νυχτερινής εργασίας προκαλούνται από κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση. Αυτό αντιστοιχεί στον εσφαλμένο χρόνο μεταξύ του κεντρικού κιρκάδιου ρυθμού«ρολόι» (που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου) και των συμπεριφορικών κύκλων ύπνου/αφύπνισης, φωτός/σκότους και νηστείας/φαγητού, που μπορεί να επηρεάσουν τα περιφερειακά «ρολόγια» σε όλο το σώμα. Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι, ειδικότερα, η παραβίαση του κεντρικού κιρκάδιου ρολογιού με τους κύκλους νηστείας/φαγητού παίζει βασικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης. Η εργασία υποδεικνύει περαιτέρω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της ημερήσιας διατροφής στα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης νυχτερινής εργασίας μπορεί να οφείλονται στην καλύτερη ευθυγράμμιση μεταξύ αυτών των κεντρικών και περιφερειακών «ρολόγια».
Η νέα μελέτη, η οποία σημείωσαν οι ερευνητές είναι η πρώτη που καταδεικνύει την ευεργετική επίδραση αυτού του τύπου παρέμβασης στον χρόνο γεύματος στους ανθρώπους, εμφανίζεται στο διαδίκτυο στο περιοδικό Science Advances, χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), των ΗΠΑ και ο απευθείας σύνδεσμος της δημοσίευσης είναι https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abg9910 .