Ο “χρυσός αριθμός” των φυτικών τροφών, για μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Κατά καιρούς, επιστήμονες τροφίμων, ενθαρρύνουν την κατανάλωση διαφόρων τροφών που μπορεί να συνδέονται με καλύτερη υγεία, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Άλλοι τάσσονται υπέρ της μεσογειακής διατροφής, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επίσης ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια κ.α. Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επιστημονικός συνιδρυτής της ZOE, δεν είναι μακρυά από αυτό, ωστόσο προτείνει επίσης την κατανάλωση 30 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι μια ποικίλη διατροφή γεμάτη με διαφορετικά τρόφιμα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να σας κρατήσει χαρούμενους στα τελευταία σας χρόνια.
Αυτός ο νέος στόχος δεν περιλαμβάνει μόνο φρούτα και λαχανικά, αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη και καστανό ρύζι, όσπρια όπως φακές και φασόλια, καθώς και ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Η ιδέα είναι ότι μια πιο ποικιλόμορφη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
Στη λίστα, περιλαμβάνονται επίσης και άλλα τρόφιμα όπως ο καφές και η μαύρη σοκολάτα με 70% ή περισσότερο κακάο, καθώς προέρχονται τεχνικά από σπόρους. Το τόφου, φτιαγμένο από σόγια, περιλαμβάνεται επίσης. Το να τρώτε το ίδιο φαγητό δύο φορές δεν μετράει, αλλά μετράει το να τρώτε το ίδιο φαγητό με διαφορετικό χρώμα. Έτσι, η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά θα θεωρούνταν δύο ξεχωριστές τροφές.
Ο διάσημος σεφ Hugh Fearnley-Whittingstall συμφωνεί επίσης σε αυτό. Μιλώντας στο Morning Live του BBC, προτρέπει επίσης τους ανθρώπους να τρώνε 30 διαφορετικά φυτικά τρόφιμα την εβδομάδα, περιλαμβανομένων εκτός από φρούτα και λαχανικά και άλλων φυτικών συστατικών όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι.
Ο Hugh, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με πρόλογο από τον ίδιο τον καθηγητή Spector, αποκάλυψε το πώς η επιστήμη εντόπισε τον αριθμό 30 ως τον χρυσό αριθμό των φυτικών ποικιλιών που πρέπει να στοχεύουν οι καταναλωτές κάθε εβδομάδα. Ο σεφ εξήγησε, πως η αρχική μελέτη εξέταζε εάν οι χορτοφάγοι, οι vegan ή οι παμφάγοι είχαν το πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου και τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, και στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να βρουν καμία διαφορά μεταξύ τους. Αλλά επειδή 11.000 άτομα στη μελέτη είχαν κρατήσει σχολαστικά αυτά τα ημερολόγια τροφίμων γράφοντας όλα όσα έτρωγαν, όσο περισσότερα φυτά έτρωγαν, τόσο πιο υγιές ήταν το μικροβίωμα του εντέρου τους και τόσο καλύτερα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τους».