Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερευνητές ανακοινώνουν -επίσημα- το τρόφιμο που προκαλεί εφιάλτες και διαταραχές ύπνου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕρευνητές ανακοινώνουν -επίσημα- το τρόφιμο που προκαλεί εφιάλτες και διαταραχές ύπνου
spot_img

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το τρόφιμο που συνδέεται με άσχημα όνειρα και κακό ύπνο

Νέα μελέτη με τίτλο «Περισσότερα όνειρα από τον δαίμονα του rarebit» επιβεβαιώνει λαϊκές πεποιθήσεις που υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτό που τρώτε επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Το Welsh rarebit είναι ένα βρετανικό πιάτο που μοιάζει με φρυγανισμένο ψωμί καλυμμένο με σάλτσα τυριού (όχι απλό τοστ με τυρί) και παλιότερα πίστευαν ότι προκαλεί παράξενα όνειρα όταν το τρως το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αποσύρεται γνωστό αντηλιακό που μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο λάδι είναι καταλληλότερο για τηγάνισμα και ποιο για τη σαλάτα;

Αν και οι λαϊκές πεποιθήσεις υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτό που τρώτε επηρεάζει τον τρόπο που κοιμάστε, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να τις αποδεικνύουν ή να τις διαψεύδουν. Για να διαπιστώσουν εάν όντως ισχύει αυτό, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ “στρατολόγησαν” 1.082 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο MacEwan. Ρώτησαν για τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου, τα όνειρα και τους εφιάλτες, καθώς και για οποιαδήποτε αντιληπτή συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών ειδών ονείρων και διαφορετικών τροφών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα καλλυντικά: Άλλα δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ – Πού περιέχονται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση φιλέτων αντσούγιας από τα Carrefour It λόγω αυξημένων επιπέδων ισταμίνης

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τυριών θα μπορούσε να καταστρέψει τον ύπνο σας

Η μελέτη έδειξε μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ εφιαλτών και δυσανεξίας στη λακτόζη που ίσως να είναι και αδιάγνωστη, πιθανώς επειδή τα αέρια ή ο πόνος στο στομάχι κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζουν τα όνειρα των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι χειρότερες αντιλήψεις για τον ύπνο συνδέθηκαν με τα γαλακτοκομικά. Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους έρευνας για τα όνειρα που εξαρτώνται από τα τρόφιμα, υποδεικνύοντας τα γαστρεντερικά συμπτώματα που προκαλούνται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως μια εύλογη βάση για παράξενα ή ενοχλητικά όνειρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταδικάστηκε γυναίκα για λαθρεμπόριο 62 τόνων μολυσμένων φρούτων, λαχανικών και κρεάτων – Δήλωνε άλλο περιεχόμενο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα υγιεινά σνακ που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής προσβολής

 Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που απέδωσαν τον κακό ύπνο τους στο φαγητό πίστευαν ότι τα γλυκά, τα πικάντικα φαγητά ή τα γαλακτοκομικά ήταν υπεύθυνα. Πιο συγκεκριμένα το 40,2% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ορισμένα τρόφιμα είτε επιδείνωσαν (24,7%) είτε βελτίωσαν (20,1%) τον ύπνο τους, ενώ το 5,5% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το φαγητό επηρέασε τα όνειρά τους. Η αντιληπτή επίδραση του φαγητού στα όνειρα συσχετίστηκε με υψηλότερη ανάκληση εφιαλτών και βαθμολογίες του Δείκτη Διαταραχής Εφιάλτη, με τις αλλαγές να αποδίδονται κυρίως στα επιδόρπια/γλυκά (31%) και στα γαλακτοκομικά (22%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε αυτήν ακριβώς την ηλικία αρχίζει η γήρανση του εγκεφάλου: Νέο σημαντικό επιστημονικό εύρημα

Επίσης περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν τακτικούς εφιάλτες. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους και να αναφέρουν κακό ύπνο και εφιάλτες, και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το φαγητό αργά το βράδυ ή συγκεκριμένα τρόφιμα επηρέαζε τον ύπνο τους. Περίπου το 25% πίστευε ότι συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον ύπνο τους. Τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο υγιεινά ήταν πιο πιθανό να έχουν αρνητικά όνειρα και λιγότερο πιθανό να θυμούνται όνειρα. 

Η υγιεινή διατροφή, όπως η λιγότερη βραδινή κατανάλωση φαγητού, προέβλεπε υψηλότερη ανάκληση ονείρων, ενώ η ανθυγιεινή διατροφή -συμπεριλαμβανομένων των γαστρικών συμπτωμάτων, της χαμηλότερης εξάρτησης από τα σημάδια πείνας και κορεσμού, και της βραδινής κατανάλωσης φαγητού- προέβλεπε εφιάλτες και αρνητικότητα στα όνειρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει αν δεν αλλάζουμε εσώρουχα κάθε μέρα;

«Οι εφιάλτες είναι χειρότεροι για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που υποφέρουν από σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα και των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται», δήλωσε ο Δρ Tore Nielsen του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology «Αυτό έχει νόημα, επειδή γνωρίζουμε ότι άλλες σωματικές αισθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρα. Οι εφιάλτες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί, ειδικά αν εμφανίζονται συχνά, επειδή τείνουν να ξυπνούν άτομα από τον ύπνο σε δυσφορική κατάσταση. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπεριφορές αποφυγής ύπνου. Και τα δύο συμπτώματα μπορούν να σας στερήσουν έναν ξεκούραστο ύπνο». 

Ωστόσο, εκτός από την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη λακτόζη και των εφιαλτών, δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η σχέση μεταξύ ύπνου και διατροφής. Είναι πιθανό οι άνθρωποι να κοιμούνται λιγότερο καλά επειδή τρώνε λιγότερο καλά, αλλά είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να μην τρώνε καλά επειδή δεν κοιμούνται καλά ή ότι κάποιος άλλος παράγοντας επηρεάζει τόσο τον ύπνο όσο και τη διατροφή. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι συνδέσεις και να εντοπιστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να μελετήσουν περισσότερους ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματά αυτή της μελέτης είναι πραγματικά γενικεύσιμα στον ευρύτερο πληθυσμό

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα