Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι που κρύβει το μέλι – Ποια ειναι η ασφαλής ημερήσια ποσότητα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι κίνδυνοι που κρύβει το μέλι - Ποια ειναι η ασφαλής ημερήσια ποσότητα
spot_img

Διαβάστε για το μέλι με τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση.

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, χάρη στις θεραπευτικές και υγιεινές του ιδιότητες. Περιέχει άλλωστε υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τις ικανότητές του να σκοτώνει μικρόβια.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το μέλι είναι το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση στα βρέφη, με το 1% των περιπτώσεων να είναι θανατηφόρες. Για το λόγο αυτό υπάρχει παγκόσμια σύσταση να μη δίνεται μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικό φυτικό τυρί ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου

Τα βρέφη θεωρούνται ότι κινδυνεύουν καθώς δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη χλωρίδα του εντέρου και εξαιτίας αυτού, ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Στην Ευρώπη, το 59% των περιπτώσεων βρεφικής αλλαντίασης σχετίζεται με την κατανάλωση μελιού.

Η τοξίνη προκαλεί εντερική ακινησία και φθίνουσα παράλυση. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μεταξύ δύο εβδομάδων και ενός έτους, με διάμεσο όρο περίπου 10 εβδομάδες. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, αδυναμία και αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν μοναδικές αλλά ισχυρές ιδιότητες που σκοτώνουν τα βακτήρια σε μια ποικιλία μελιού – το μέλι Mānuka. Ενδημικό στη Νέα Ζηλανδία, το μέλι Mānuka έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Ο ρόλος της μεθυλογλυοξάλης

Το μέλι περιέχει φυσικά υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τις ικανότητές του να σκοτώνει μικρόβια. Εκτός από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το μέλι Mānuka έχει υψηλά επίπεδα μιας άλλης ένωσης που ονομάζεται μεθυλογλυοξάλη (MGO), η οποία το καθιστά πιο αποτελεσματικό από άλλους τύπους μελιού.

Η MGO είναι μια μοναδική, φυσική ένωση που βρίσκεται στο μέλι Mānuka και είναι υπεύθυνη για τις μοναδικές του ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων. Εμφανίζεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, φυτά και ζωικά κύτταρα και έχει ιδιότητες καταπολέμησης μικροβίων. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για πολλά από τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το μέλι Mānuka.

Από τη θεραπεία πληγών έως την καταπράυνση δερματικών ερεθισμών και ακόμη και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της πέψης, η περιεκτικότητα του μελιού MGO στο μέλι Mānuka έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι ιδιότητες του μελιού Mānuka που καταπολεμούν τα μικρόβια και τη γενική υγεία έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την επούλωση των πληγών και την αναγέννηση των ιστών. Οι ερευνητές το έχουν συνδέσει αυτό με την παρουσία της μεθυλογλυοξάλης στο μέλι Mānuka.

Σε μια μελέτη που διερεύνησε την επίδραση της εφαρμογής του μελιού Mānuka στην επίδεση πληγών, το 88% όσων χρησιμοποίησαν μέλι Mānuka είδαν μείωση του μεγέθους της πληγής. Σε μια άλλη μελέτη, η χρήση του μελιού Mānuka μείωσε την ακαμψία και τον πόνο από ουλές.

Η ασφαλής ημερήσια ποσότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι ενήλικες να λαμβάνουν όχι περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη ή φυσικά σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων του μελιού, των χυμών φρούτων και των σιροπιών.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς, λιγότερο από το 6% των συνολικών θερμίδων ενός ενήλικα θα πρέπει να προέρχεται από πρόσθετη ζάχαρη ή φυσικά σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού.

Ως εκ τούτου, εάν ένα άτομο χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα, δεν θα πρέπει να προέρχονται περισσότερες από 120 θερμίδες από ζάχαρη, μέλι και άλλα προστιθέμενα ή φυσικά σάκχαρα μαζί. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 40 γραμμάρια) μέλι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο