Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια μελέτη δίνει αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για την κατανάλωση αλκοόλ

ΑρχικήPicksNews LineΠαγκόσμια μελέτη δίνει αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για την κατανάλωση αλκοόλ
spot_img

Μελέτη από 204 χώρες τα τελευταία 30 χρόνια

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη για τους καταναλωτές κάτω των 40 ετών, όχι λόγω άμεσης επίπτωσης στην υγεία αλλά κυρίως λόγω θανάτου από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τραυματισμούς σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και ώθηση σε βία και ανθρωποκτονίες. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έρευνα για τους καταναλωτές άνω των 40 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, η οποία εξέτασε δεδομένα από 204 χώρες τα τελευταία 30 χρόνια.

Η μελέτη ισχυρίζεται ότι, για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, το 25,9% των χρόνων ζωής προσαρμοσμένης στην αναπηρία που σχετίζονται με το αλκοόλ (DALY) σχετίζονταν με ατυχήματα κατά τη μετακίνηση (οδήγηση), σε σύγκριση με το 12,7% των γυναικών. Συνεπώς οι νέοι άντρες ξεχώρισαν ως η ομάδα με το υψηλότερο επίπεδο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ: 1,03 δισεκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο κατανάλωναν επιβλαβή επίπεδα αλκοόλ το 2020, σε σύγκριση με 312 εκατομμύρια γυναίκες.

Συνεπώς υπάρχει ανάγκη «να αποθαρρύνεται η κατανάλωση αλκοόλ στους νέους» με παρεμβάσεις «που στοχεύουν ιδιαίτερα στους νέους άνδρες» λένε οι ερευνητές. Είναι η πρώτη μελέτη που καταγράφει τους κινδύνους που ενέχει το αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι συστάσεις για κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία την τοποθεσία και οι πιο αυστηρές οδηγίες να απευθύνονται στους άνδρες ηλικίας από 15 έως 39 ετών.

Το συμπέρασμα της έκθεσης αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ιδιαίτερα από τον όμιλο Portman για την κοινωνική ευθύνη του αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Matt Lambert δήλωσε: «Η σύσταση ότι τα άτομα κάτω των 40 ετών δεν πρέπει να πίνουν καθόλου είναι εντελώς μη ρεαλιστική. Η ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 ετών «πίνει ήδη σε χαμηλότερα και πιο μέτρια επίπεδα σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές».

“Ο ελέφαντας στο δωμάτιο με αυτήν τη μελέτη είναι η ερμηνεία του κινδύνου με βάση τα αποτελέσματα για καρδιαγγειακές παθήσεις — ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους”, δήλωσε ο Δρ Τόνι Ράο, επισκέπτης κλινικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου.

Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο