Σύγκριση αμυγδάλων, κάσιους, φουντουκιών, φιστικιών και καρυδιών για την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Μελέτη της American Chemical Society (ACS) είχε στόχο να αξιολογήσει και να συγκρίνει τις επιδράσεις των διαιτητικών (φυτικών) ινών (DFs) των πιο γνωστών ξηρών καρπών (αμύγδαλο, κάσιους, φουντούκι, φιστίκι και καρύδι) στη μικροχλωρίδα του εντέρου in vitro .
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες, ουσίες που δεν αφομοιώνονται στο στομάχι και αντ’ αυτού ζυμώνονται από μικρόβια του εντέρου. Οι ερευνητές άλεσαν χωριστά αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια και καρύδια και μέτρησαν το ποσοστό των διαιτητικών ινών στα δείγματα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αποτελέσματα κάθε δείγματος ξηρών καρπών στα μικρόβια του εντέρου in vitro.
Από τους ξηρούς καρπούς που δοκιμάστηκαν, τα φιστίκια αιγίνης είχαν την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, αλλά οι ίνες κάσιους παρήγαγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα βουτυρικού, μια ένωση που προάγει την υγεία του πεπτικού. Συμπέρασμα των ερευνητών το οποίο είναι και ο τίτλος της μελέτης είναι πως οι διαιτητικές ίνες των καρπών με κέλυφος διαφέρουν στη σύσταση και επηρεάζουν ευδιάκριτα τη μικροχλωρίδα των κοπράνων και τα μεταβολικά αποτελέσματα in vitro. Ωστόσο, η ομάδα λέει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι όλες οι ίνες των ξηρών καρπών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ευεργετικά μικρόβια στο παχύ έντερο.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.