Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η παρατεταμένη δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών;

ΑρχικήΝέαΠως η παρατεταμένη δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών;
spot_img

Πως σχετίζεται η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα γυναικών σε εμμηνόπαυση με την οστεοπόρωση;

    Ενώ η υγεία της καρδιάς είναι το επίκεντρο της προσοχής για αρκετές δίαιτες, τα υγιή κόκαλα σπάνια γίνονται θέμα συζήτησης. Με αφορμή μια ανάρτηση στο instagram, της ηθοποιού Jameela Jamil για την κακή οστική πυκνότητα που διαθέτει μόλις στα 30 της, την οποία αποδίδει σε δεκαετιες δίαιτας, ειδικος μιλάει στο TheConversation, για το πως η διατρφή μπορει να επηρεασει την υγεια των οστων. Η οστική πυκνότητα είναι σημαντική για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή λειτουργεί ως δεξαμενή για πολλά από τα σημαντικά μέταλλα που χρειάζονται τα οστά μας για να λειτουργήσουν καλά. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την οστική σας πυκνότητα”, λέει ο Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

   Ως ζωντανός ιστός, τα οστά μας μεγαλώνουν και διαμορφώνονται ανάλογα με πιέσεις και τις καταπονήσεις που δέχονται, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη να συμβαίνει στα νεότερα μας χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σκελετός ενός αθλητή άρσης βαρών είναι πολύ πιο πυκνός από αυτόν ενός μαραθωνοδρόμου. 

   Τα οστά αποτελούνται από πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, καθώς και από μέταλλα, κυρίως από ασβέστιο, ένα βασικό μέταλλο που διασύρει τα οστά και τα δόντια μας γερά και βοηθά στην αποκατάσταση και αναδόμηση τυχόν τραυματισμένων οστών. Αλλά και άλλα μέταλλα και βιταμίνες είναι επίσης σημαντικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D υποστηρίζει το ασβέστιο, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην ανοργανοποίηση των οστών. Αυτό είναι όπου το ασβέστιο συνδυάζεται με το φωσφορικό άλας στα οστά μας για να δημιουργήσει τον ορυκτό κρύσταλλο υδροξυαπατίτη. Αυτός ο κρύσταλλος είναι ζωτικής σημασίας για την οστική μας πυκνότητα (γνωστή και ως «οστική μάζα»), καθώς βοηθά τα οστά να αναδιαμορφωθούν και να διατηρήσουν τη δομική τους αντοχή, τονίζει ο ειδικός.

   Οι σαρώσεις Dexa, ο τύπος σάρωσης που αναφέρεται στη δημοσίευσή της η Jamil, μπορούν να μετρήσουν την πυκνότητα αυτών των κρυστάλλων στα οστά. Όσο περισσότεροι κρύσταλλοι υδροξυαπατίτη ανιχνεύονται, τόσο πιο υγιή είναι τα οστά. Φτάνουμε στη μέγιστη οστική πυκνότητα στα τέλη της εφηβείας μας και στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όταν το σώμα μας έχει φτάσει σε πλήρες μέγεθος και ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα. Από εδώ, είναι δυνατό να διατηρήσετε σταθερή οστική μάζα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’30 για τις γυναίκες και τις αρχές των 40 για τους άνδρες, με τη σωστή διατροφή και δραστηριότητα. Αλλά μετά από αυτό το σημείο, αρχίζει να μειώνεται.

   Ο ειδικός τονίζει μάλιστα, πως παρόλο που σε όλη μας τη ζωή, από τη στιγμή που θα γεννηθούμε συγκεντρώνουμε ασβέστιο μέσω του θηλασμού, δεν μπορείς να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτό το σκελετικό απόθεμα ασβεστίου καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλες ή επαναλαμβανόμενες περιόδους, λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να αναπληρωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή είναι τόσο σημαντική για την πυκνότητα των οστών και γιατί μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει ακραίες βλάβες, ειδικά όταν ορισμένες ομάδες τροφίμων ή μέταλλα παραλείπονται συνεχώς. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως η κατανάλωση αναψυκτικών, (ιδίως κόλα), περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Αυτό ισχύει ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλές άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα.

   Ομοίως οι δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να έχουν επιζήμια επίδραση στον σκελετό. Η περίσσεια ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή και άλλες φυσιολογικές αλλαγές, όπως η παχυσαρκία. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, ειδικά σε παιδιά που αντικαθιστούν το γάλα με ζαχαρούχα ποτά. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί επίσης το σώμα να εκκρίνει περίσσεια ασβεστίου, αντί να το επαναρροφήσει στα νεφρά, όπως θα έκανε κανονικά το σώμα.

   Οι δίαιτες χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης (μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα οστά) στις γυναίκες – αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της αφαίρεσης ολόκληρων ομάδων τροφίμων στην υγεία των οστών. Η νευρική ανορεξία έχει επίσης σημαντική επίδραση στην οστική πυκνότητα – επηρεάζοντας την πλειοψηφία των ατόμων με την πάθηση.

   Η χαμηλή οστική πυκνότητα, ειδικά στη σπονδυλική στήλη, θέτει τα άτομα με ανορεξία σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων επειδή το πάχος των οστών τους μειώνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, η οποία σχετίζεται με αυξημένα κατάγματα.

Καταλήγοντας, ο ειδικός τονίζει πως ενώ είναι δυνατό να περιοριστεί μέρος της μείωσης της οστικής πυκνότητας που συμβαίνει φυσικά καθώς γερνάμε, ορισμένες από τις επιλογές που κάνουμε, όπως η κατανάλωση μη αρκετού ασβεστίου, μπορούν να επιταχύνουν την πτώση. Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των οστών μας στην τρίτη ηλικία, με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης επειδή παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα κύτταρα που υποβαθμίζουν τα οστά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο