Η σοκολάτα, όπως και το κακάο, περιέχει καφεΐνη, αλλά αυτό ποικίλει ανάλογα με το είδος της.
Η υψηλής ποιότητας σοκολάτα, έχει πολλά αντιοξειδωτικά, χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία.
Ένα ερώτημα που προκύπτει σε πολλούς λάτρεις της σοκολάτας, αλλά και της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, είναι αν η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι, αλλά, φυσικά διαφέρει από σοκολάτα σε σοκολάτα. Παρακάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση της σοκολάτας με την καφεΐνη.
Ας ξεκινήσουμε από την παραγωγή μιας σοκολάτας. Στη διαδικασία παραγωγής της μετατροπής των κόκκων κακάο σε σοκολάτα, σχηματίζονται δύο ουσίες: το βούτυρο κακάο και τα στερεά κακάο. Επειδή η καφεΐνη βρίσκεται στα στερεά κακάο, όσο περισσότερο κακάο περιέχει η σοκολάτα, τόσο περισσότερη καφεΐνη θα υπάρχει. Αυτό σημαίνει πως, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερη είναι και η καφεΐνη που περιέχει, ενώ για παράδειγμα η λευκή σοκολάτα που αποτελείται μόνο από βούτυρο κακάο και όχι στερεά κακάο, δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.
Πόση καφεΐνη υπάρχει στη σοκολάτα;
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα με 70 έως 85% στερεά κακάο περιέχουν 22,7 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ενώ η ίδια ποσότητα μαύρης σοκολάτας με 45 έως 59% στερεά κακάο, 12,2 χιλιοστόγραμμα. Παράλληλα, 30 γραμμάρια ημίγλυκης σοκολάτας περιέχει 17,6 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος 5,6 χιλιοστόγραμμα, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη.
Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στη σοκολάτα
Το αν η καφεΐνη στη σοκολάτα θα επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας ή τον ύπνο εξαρτάται από το άτομο που την καταναλώνει. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που καταναλώνει καθημερινά καφέ δεν θα επηρεαστεί καθόλου, καθότι καταναλώνει την τετραπλάσια ποσότητα καθημερινά στον καφέ του (96 χιλιοστόργραμμα ανά φλιτζάνι) από ότι περιέχει μια σοκολάτα. Αλλά σοκολάτες, όπως η γάλακτος περιέχουν ελάχιστη καφεΐνη, οπότε είναι δύσκολο να επηρεαστεί κάποιος μόνο και μόνο από αυτό.
Παρόλο που η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στη σοκολάτα είναι σχετικά χαμηλή, διατροφολόγοι συνιστούν να μην καταναλώνεται τη νύχτα, καθώς η περιεκτικότητά της σε ενέργεια μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου.
Συνιστάται λοιπόν να τρώτε περίπου ένα ή δύο κομμάτια, κατά προτίμηση μαύρης, σοκολάτας ημερησίως. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσετε σε καλό επίπεδο τόσο την ενέργειά σας όσο και την καφεΐνη σας.