Σύσταση των αρχών σε Δανία και Νορβηγία για την κατανάλωση τζίντζερ από έγκυες.
Πρόσφατα, τα “σφηνάκια” τζίντζερ έχουν κερδίσει δημοτικότητα. Το να πίνεις τζίντζερ πρώτο πράγμα το πρωί είναι πλέον μια διάσημη τάση στα social media που ακολουθούν ακόμη και διασημότητες. Το σφηνάκι τζίντζερ παρασκευάζεται με φρέσκια ρίζα τζίντζερ και φρεσκοστυμμένο λεμόνι και καταναλώνεται σε μικρές μερίδες. Ωστόσο η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προειδοποιεί τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, να μην καταναλώνουν ροδήματα τζίντζερ ούτε και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τζίντζερ. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Σε ένα από τα πειράματα σε ζώα, δόθηκαν στους αρουραίους 20-50 γραμμάρια (g) φρέσκου, τριμμένου τζίντζερ αναμεμειγμένο με 1 λίτρο νερό. Ακόμη και η χαμηλότερη δόση των 20 g τζίντζερ αύξησε τη συχνότητα αποβολής.
Το τζίντζερ ως συστατικό ή μπαχαρικό στη μαγειρική δεν θεωρείται προβληματικό επειδή η πρόσληψη τζίντζερ θα είναι τότε πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε συμπυκνωμένα προϊόντα, όπως ρόφημα με τζίντζερ και συμπληρώματα διατροφής.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα πειράματα σε ζώα δεν δίνουν απάντηση για το εάν ακόμη και μικρότερες ποσότητες τζίντζερ μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη συχνότητα άμβλωσης στους αρουραίους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα δεν μπορούν απαραίτητα να μεταφερθούν απευθείας στον άνθρωπο. Η ποσότητα της ρίζας τζίντζερ σε εμπορικά παρασκευασμένα και σπιτικά ροφήματα τζίντζερ ποικίλλει ευρέως. Το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU υπολόγισε με τη βοήθεια πληροφοριών από τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων ότι ένα σφηνάκι περιέχει στυμμένο χυμό ή υδατικό εκχύλισμα από 1,7-23 γραμμάρια ρίζας τζίντζερ.
Με βάση μια νέα αξιολόγηση κινδύνου από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στη Δανία εξέδωσε προειδοποίηση στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα «σφηνάκια» τζίντζερ και τα συμπληρώματα διατροφής με τζίντζερ. Στην έκθεση, η DTU καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε ζώα δεν αποκλείουν ότι μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άμβλωσης στους ανθρώπους. Οι δοκιμές δεν δίνουν απαντήσεις ως προς το ποια συστατικά του τζίντζερ μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη ή πόσο μεγάλες ποσότητες χρειάζονται.
Ωστόσο σύμφωνα με την Αρχή το τσάι τζίντζερ δεν είναι επικίνδυνο εάν δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα από το μπαχαρικό. Η έκθεση της Δανίας αναφέρεται στο γεγονός ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανονικές ποσότητες (ως μπαχαρικό) στο μαγείρεμα ακόμη και όταν είστε έγκυος, και ότι υπάρχει μόνο αυξημένος κίνδυνος όταν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τζίντζερ, όπως σε ζεστά τζίντζερ, που μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις.