Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα καλύτερα υλικά για να “σβήσετε” το πικάντικο φαγητό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα καλύτερα υλικά για να "σβήσετε" το πικάντικο φαγητό
spot_img

Όχι, δεν είναι το νερό στη λίστα…

Όλοι το έχουμε νιώσει: Δαγκώνουμε ένα φαινομενικά αθώο κομμάτι κοτόπουλο κάρυ, και λίγο μετά την πρώτη ευχάριστη γεύση, η γλώσσα μας αρχίζει να γαργαλάει, τα μάγουλά μας κοκκινίζουν και στο μέτωπό μας σχηματίζονται χάντρες ιδρώτα.

Όταν το στόμα σας καίγεται, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

Ωστόσο, η βιβλιογραφία μας συμβουλεύει να μην το κάνουμε αυτό και αντιθέτως προτείνει ότι μια γουλιά λάδι, γάλα ή μια κουταλιά παγωτό, αποτελούν ιδανικές επιλογές.

Είτε πρόκειται για κάρυ, σάλτσα τσίλι, είτε για καυτερό φαγητό, όλα τα πικάντικα τρόφιμα περιέχουν μια οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται καψαϊκινοειδή. Αυτές οι ενώσεις δεν θερμαίνουν φυσικά το στόμα σας. Αντίθετα, προκαλούν μια αίσθηση καψίματος λόγω μιας αντίδρασης με τους υποδοχείς στο στόμα σας, η οποία στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο, λέγοντάς του ότι κάτι είναι καυτό.

Ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστείτε από αυτή τη θερμότητα είναι να απομακρύνετε την καψαϊκίνη από το στόμα σας. Είναι όμως υδρόφοβο μόριο, πράγμα που σημαίνει ότι μισεί να έρχεται σε επαφή με το νερό και δεν αναμιγνύεται εύκολα με αυτό. Το παγωμένο νερό είναι χειρότερη επιλογή, καθώς η καψαϊκίνη είναι ακόμη λιγότερο διαλυτή στο νερό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αντ’ αυτού, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα ποτό που είναι επίσης υδρόφοβο. Ας δούμε τη λίστα παρακάτω.

  • Γαλακτοκομικά
    Το λίπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα διαλύσουν την καψαϊκίνη και θα διώξουν το κάψιμο. Προτιμήστε το πλήρες γάλα ή την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Λάδι

Επιλέξτε ελαιόλαδο ή, αν είστε ευαίσθητοι στην προοπτική του ωμού λαδιού, επιλέξτε φυστικοβούτυρο. Και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το ιερό δισκοπότηρο όταν πρόκειται για την ψύξη της θερμότητας του καυτερού φαγητού.

  • Αλκοόλ

Η καψαϊκίνη διαλύεται επίσης στα οινοπνευματώδη, αλλά μόνο εάν το ποτό έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

  • Αμυλούχα

Το ρύζι και το ψωμί δεν θα διαλύσουν την καψαϊκίνη όπως τα λίπη, τα έλαια και το αλκοόλ, αλλά θα λειτουργήσουν σαν “σφουγγαρίστρα” για να απορροφήσουν τα μόρια και να σταματήσουν το αίσθημα καψίματος.

  • Σάκχαρα

Μια κουταλιά ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι ένα φάρμακο για το στόμα που καίγεται.

Η κλίμακα Scoville, η οποία μετράει την οξύτητα των πιπεριών τσίλι και άλλων τροφίμων, δημιουργήθηκε με βάση την ποσότητα νερού με ζάχαρη που απαιτείται για να αραιωθεί η οξύτητα μιας πιπεριάς τσίλι σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο.

Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό ή ψεκάστε αρκετό μέλι για να καλύψετε τη γλώσσα σας, για να τιθασεύσετε τη θερμότητα του καυτερού φαγητού.

Μήπως όμως “σκοτώνουμε” τα οφέλη της καψαϊκίνης για την υγεία;

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη, να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής και να ενισχύσει το μεταβολισμό, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την απώλεια βάρους.

Η αγάπη σας για τα πικάντικα φαγητά μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή ορισμένων καρκινικών κυττάρων, να βελτιώσει την ανταπόκρισή σας στη χημειοθεραπεία, να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης οργάνων που προκαλούνται από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενδεχομένως να σας βοηθήσει ακόμη και να ζήσετε περισσότερο. Προσθέστε λοιπόν όσο περισσότερη καυτερή σάλτσα θέλετε! Αν αντέχετε…

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο