Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
6.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το Maqui που προσθέτει η βιομηχανία στα τρόφιμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι το Maqui που προσθέτει η βιομηχανία στα τρόφιμα
spot_img

Το μούρο maqui με τα πολλά οφέλη που το καθιστούν ένα ισχυρό “superfruit”.

Η Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Παταγονία, φιλοξενεί μια ποικιλία ειδών μούρων που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ένα παράδειγμα είναι το maqui, ένα σκούρο μοβ-μαύρο μούρο που έχει πολλά κοινά με άλλα μούρα “υπερτροφή” όπως το μούρο acai.

Αυτά τα μούρα χρησιμοποιούνται από τους Ινδιάνους Mapuche που ζουν στη Χιλή εδώ και αιώνες ως παραδοσιακό φάρμακο κατά παθήσεων όπως πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, ασθένειες του λαιμού, αργά επουλούμενες πληγές και διάρροια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα οφέλη του μούρου maqui – όπως η υποστήριξη του υγιούς δέρματος, των ματιών και της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και της καρδιάς – οφείλονται στην πλούσια προσφορά αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων, ιδίως πολυφαινολών.

Τι είναι το Maqui και σε ποια τρόφιμα προστίθεται;

Το Maqui (Aristotelia chilensis) είναι ένα είδος πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μούρου που κατάγεται από τη Νότια Χιλή και το οποίο σήμερα μετατρέπεται σε αποξηραμένη σκόνη και άλλα συμπληρώματα. Αυτά τα μούρα αναπτύσσονται σε ένα μικρό, αειθαλές δέντρο της οικογένειας Elaeocarpaceae που ονομάζεται επίσης χιλιανό αμπελόφυτο.

Ενώ είναι πιο βολικό να καταναλώνετε το μούρο maqui σε σκόνη ή σε μορφή κάψουλας, μπορείτε επίσης να πίνετε το χυμό του ή τρώτε ολόκληρα τα μούρα. Επί του παρόντος, η βιομηχανία τροφίμων έχει ενσωματώσει φυτικά προϊόντα στη σύνθεση των τροφίμων, με στόχο την παροχή ενός ολοκληρωμένου προϊόντος με οφέλη για τους καταναλωτές.

Το Maqui, χρησιμοποιείται κυρίως σε χυμούς και σε μορφή σκόνης, λυοφιλοποιημένης και κατεψυγμένης μορφής. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρούτα του μούρου Maqui καταναλώνονταν κυρίως σε επεξεργασμένες μορφές, όπως αφυδατωμένα, μαρμελάδα ή χυμό. Ο χυμός Maqui μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο ως φυσικός χυμός, δηλαδή ωμός και αγνός χυμός φρούτων, αλλά και αναμεμειγμένος ή προστιθέμενος σε άλλα φυσικά συστατικά, όπως στην περίπτωση του χυμού λεμονιού εμπλουτισμένου με μούρα Maqui. Μια μελέτη που ανέλυσε μείγματα χυμού λεμονιού αναμεμειγμένα με διαφορετικά μούρα διαπίστωσε ότι το μείγμα που περιελάμβανε το Maqui ήταν το πιο ενδιαφέρον όσον αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητα, δείχνοντας μειωμένες επιδράσεις στην ακετυλοχολινεστεράση και τη βουτυρυλοχολινεστεράση. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού αναμεμειγμένος με Maqui μπορεί να είναι χρήσιμος για την εξισορρόπηση της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας σε οξεία και έντονη άσκηση, μειώνει τα επίπεδα γλυκαιμίας σε άτομα και των δύο φύλων και η σύνθεσή του έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με τις ιδιότητές του να παραμένουν σταθερές κατά τη διάρκεια της συντήρησης. Το Maqui έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας σε μοσχαρίσια μπιφτέκια. Δεδομένου του ελκυστικού χρώματος του φρούτου Maqui, έχει δοκιμαστεί ως φυσική χρωστική στα γιαούρτια καθώς και ως ενισχυτικό για τη θερμική σταθερότητα του ελαίου αβοκάντο.

Δεδομένων των ευρημάτων προηγούμενων ερευνών που υποδεικνύουν τη πιθανή χρήση βιοδραστικών ενώσεων που προέρχονται από βότανα και φυτά στην ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών προϊόντων διατροφής, το Maqui αναδεικνύεται ως υποσχόμενος υποψήφιος για εφαρμογές σε λειτουργικά τρόφιμα και διάφορους κλάδους βιομηχανικών τροφίμων. 

Οφέλη για την υγεία

Αυτό το μούρο προσφέρει εκτεταμένα οφέλη για διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Θεωρείται “λειτουργικό τρόφιμο” επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε προστατευτικές ενώσεις όπως ανθοκυανίνες όπως η δελφινιδίνη, φλαβονοειδή και ελλαγικό οξύ, τα ίδια είδη που βρίσκονται και σε άλλες υπερτροφές όπως τα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί, το ρόδι, η σταφίδα και τα κεράσια.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το maqui είναι ακόμη ισχυρότερο στην άμυνα κατά του οξειδωτικού στρες από άλλα κοινά μούρα, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα.

Το maqui δεν έχει μόνο αντιοξειδωτική δράση, αλλά θεωρείται ότι διαθέτει αντιδιαβητικές και αντιιικές δραστηριότητες.

Πώς να προσθέσετε το maqui στη διατροφή σας

Το maqui διατίθεται σε μορφή σκόνης, κάψουλας, εκχυλίσματος και χυμού, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στο διαδίκτυο. Σε μέρη του κόσμου, όπως η Χιλή και η Παταγονία, μπορείτε επίσης να βρείτε φρέσκα μούρα maqui.

Επειδή τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά συνήθως μειώνονται γρήγορα μετά τη συγκομιδή τους, μπορεί να είναι καλύτερο να επιλέξετε σκόνες και χυμούς που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων σε σύγκριση με τα μούρα που έχουν υποστεί μεγάλες περιόδους μεταφοράς.

Μπορείτε να προσθέσετε τα μούρα maqui στη διατροφή σας αναμειγνύοντας τη σκόνη ή το χυμό τους σε νερό ή προσθέτοντας μερικά σε smoothies, πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι και υγιεινά αρτοσκευάσματα και επιδόρπια.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη παρόμοια με τον τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε το acai, όπως για παράδειγμα να φτιάξετε μπολ με γκρανόλα. Άλλες παραδοσιακές χρήσεις του μούρου maqui περιλαμβάνουν την παρασκευή κρασιού και chicha, ένα χιλιανό αλκοολούχο ποτό.

Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ότι το maqui έχει γεύση παρόμοια με τα βατόμουρα. Ωστόσο, είναι μικρότερα από τα βατόμουρα και περιέχουν σπόρους στο εσωτερικό τους.

Το Maqui έχει χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής (ελέγχοντας την οξείδωση των λιπιδίων) και της θρεπτικής αξίας των τροφίμων και ως υποκατάστατο συνθετικών πρόσθετων. Επιπλέον, η προσθήκη του Maqui βελτιώνει τα οργανοληπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Η ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκόνη Maqui:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο