Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι σχέση έχει το τυρί που τρώμε με τα όνειρα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι σχέση έχει το τυρί που τρώμε με τα όνειρα;
spot_img

Σχετίζεται το τυρί με άσχημα ή πιο παραστατικά όνειρα;

Η σχέση μας με το τυρί είναι ιδιαίτερη. Συχνά συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων τροφών των ανθρώπων, υπάρχουν ολόκληρα φεστιβάλ αφιερωμένα στο τυρί, όπου το τρώνε ή ακόμα και το κυλούν σε λόφους. Η γευσιγνωσία του τυριού και ο συνδυασμός του με κρασιά, τσάτνεϊ και μπισκότα έχει μετατραπεί σε μορφή τέχνης. Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά και ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό στην υγεία.

- Advertisement -

Αλλά σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς, το τυρί έχει μια ακόμη πιο εκπληκτική σκοτεινή πλευρά, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας καθώς κοιμόμαστε.

Η κατανάλωση τυριού αργά το βράδυ, λέει η φήμη, θα σας δώσει περίεργα όνειρα. Ήδη από το 1964, ένας ερευνητής σημείωσε ότι ένας ασθενής σταμάτησε να βλέπει εφιάλτες όταν εγκατέλειψε τη συνήθειά του να τρώει μία ή δύο μπουκιές τυρί τσένταρ κάθε βράδυ.

Πιο πρόσφατα, το καταργημένο πλέον Βρετανικό Συμβούλιο Τυριού, το οποίο χρηματοδότησε μια μελέτη το 2005, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μπλε τυριού προκαλεί ζωηρά όνειρα, ενώ το τσένταρ κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται διασημότητες. Η μελέτη δεν ήταν ακριβώς επιστημονικά στέρεη ή δημοσιευμένη σε περιοδικό, αλλά τα ευρήματα συνέβαλαν στη διαιώνιση της πεποίθησης ότι το τυρί μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο των ονείρων μας.

Μέχρι σήμερα σεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τυρί προκαλεί εφιάλτες, ή στην πραγματικότητα, ούτε και πολλά που να αποδεικνύουν ότι η θεωρία είναι λανθασμένη. Αλλά και μόνο η επικράτηση αυτής της φήμης θα μπορούσε να είναι αρκετή για να την κάνει αληθινή, σύμφωνα με τον Tore Nielson, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Μια άλλη έμμεση εξήγηση είναι η υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε λακτόζη. Μια μελέτη που διεξήγαγε ο Nielson και η ομάδα του το 2015 διαπίστωσε ότι μόνο το 17% των ανθρώπων δήλωσαν ότι τα όνειρά τους φαίνεται να επηρεάζονται από το τι έτρωγαν, αλλά λέει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν οι τροφές που αναφέρθηκαν συχνότερα ότι προκαλούν ενοχλητικά όνειρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τη θεωρία ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν τα όνειρα στο γενικό πληθυσμό. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα ότι το αγελαδινό γάλα, επίσης πλούσιο σε λακτόζη, έχει ακριβώς την αντίθετη φήμη ότι μας βοηθάει στον ύπνο.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 14 μελετών και τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου που διεξήχθησαν μεταξύ 1974 και 2019 έδειξε ότι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Η φήμη του τυριού ότι προκαλεί άσχημα όνειρα θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί, τουλάχιστον στην Ευρώπη, από την παράδοση της κατανάλωσης τυριού με το τελευταίο πιάτο του βραδινού γεύματος. Η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής αργά το βράδυ θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας, και ίσως το τυρί να παίρνει συχνά την ευθύνη.

Η θερμοκρασία του σώματός μας αυξομειώνεται καθώς κοιμόμαστε και αν αυτό βγει εκτός ισορροπίας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Το φαγητό αργά το βράδυ, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με αυξημένη νυχτερινή θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας.

Το σημαντικό είναι ότι αν ξυπνάμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θυμόμαστε περισσότερο τα όνειρά μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στο να θυμούνται τα όνειρά τους ξυπνούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξανακοιμηθούν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα