Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνουμε δίαιτα;

ΑρχικήΝέαΤι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνουμε δίαιτα;
spot_img

Γιατί είναι σημαντικός ο μεταβολικός ρυθμός;

    Όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή θερμιδικού ελλείμματος, το σώμα αρχίζει να ανταποκρίνεται στις αλλαγές κατευθείαν. Αυτό μπορεί να είναι επωφελές επειδή μια δίαιτα μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τελικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη συνολική αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου, ωστόσο οι επιστήμονες υγείας του NewsMedical λένε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα

   Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά η έκταση αυτής της αύξησης εξαρτάται από τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα κατάταξης, με βάση τη βαθμολογία από 1 έως 100, που καθορίζει την επίδραση ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

   Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενες από απότομες πτώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως αναψυκτικά, καραμέλες και λευκό ψωμί, μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

   Η διασφάλιση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα επιλέγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Η άνοδος του σακχάρου στο αίμα και η πτώση που ακολουθεί αποφεύγεται και τα επίπεδα ενέργειας διατηρούνται. Ένα σταθερό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να αποδειχθεί ωφέλιμο, καθώς ένα μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, που συνηθίζεται μετά από μια απότομη αύξηση, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης.

Καφές και κορτιζόλη

    Η μείωση του καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης της «ορμόνης του στρες» στο σώμα. Ένα υψηλό επίπεδο κορτιζόλης μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται την πίεση και μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καφεΐνη αυξάνει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις της ορμόνης και η μείωση της πρόσληψης καφέ μπορεί να βοηθήσει άμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κορτιζόλης.

Σοβαρός περιορισμός θερμίδων

     Ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων εμποδίζει την απώλεια βάρους αντί να το βοηθά, καθώς εμποδίζει το σώμα να κάψει λίπος αποτελεσματικά. Το σώμα συμπεριφέρεται σαν να λιμοκτονεί ως αμυντικός μηχανισμός και γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικός στη χρήση της ενέργειας που διαθέτει. Αρχίζει να προστατεύει τυχόν αποθέματα λίπους και αντλεί ενέργεια από τους μυς και τον άπαχο ιστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυών και, ως εκ τούτου, χαμηλότερο μεταβολισμό, ώστε να απαιτούνται λιγότερες θερμίδες. Αυτό μειώνει τον μεταβολισμό, με τη σειρά του, επιβραδύνει την απώλεια βάρους.

    Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από τον βαθμό μυϊκής μάζας, καθώς είναι υψηλότερος σε όσους έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Οι μύες καίνε πολλές περισσότερες θερμίδες από το λίπος και η απώλεια μυών μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να διατηρούν έναν υγιή μεταβολικό ρυθμό, ιδιαίτερα όταν κάνουν δίαιτα, και αυτό απαιτεί από αυτούς να κάνουν δίαιτα και να ασκούνται λογικά. Οι ασκήσεις ενίσχυσης της δύναμης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Για κάθε επιπλέον κιλό μυός που αναπτύσσει ένα άτομο, το σώμα καίει περίπου 50 περισσότερες θερμίδες καθημερινά. Για να αποφευχθεί η ανθυγιεινή πτώση του μεταβολικού ρυθμού, οι ειδικοί συνιστούν γενικά η πρόσληψη θερμίδων να μην περιορίζεται ποτέ σε λιγότερες από 1.000 έως 1.200 θερμίδες την ημέρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο